DRET A DECIDIR
Política 25/03/2014

El Tribunal Constitucional tomba per unanimitat la declaració de sobirania del Parlament

La decisió s'ha fet pública aquest dimarts a la tarda. La declaració es va aprovar el 23 de gener del 2013

Ara
2 min
Els diputats favorables a la declaració, aplaudint després de votar, al Parlament / ACN

MadridEl Tribunal Constitucional ha tombat per unanimitat la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el passat 23 de gener del 2013. Aquesta declaració definia Catalunya com un "subjecte polític i jurídic", i és un dels pilars fonamentals sobre els quals s'edifiquen els arguments catalans per poder celebrar la consulta del 9-N. Concretament, el TC considera que és il·legal precisament el primer paràgraf, que és on s'estableix Catalunya com un "subjecte polític i jurídic". L'alt tribunal ha estimat parcialment i de forma unànime el recurs del govern espanyol. Declara "nul i inconstitucional" el principi primer del text, que és el nuclear, atès que afirma literalment que "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La declaració de sobirania era un dels compromisos a què van arribar CiU i ERC després de les eleccions del 25-N del 2012. En un primer moment, el govern espanyol va considerar que el text no tenia cap validesa jurídica, però finalment va decidir elevar-lo al Constitucional. Els magistrats consideren que el text vulnera els articles 1.2 i 2 de la Constitució, referits a la unitat d'Espanya, i els 1 i 2.4 de l'Estatut, que defineixen Catalunya com una comunitat autònoma.

El TC diu que sí que és constitucional parlar de "dret a decidir" d'acord amb la Constitució, atès que entén que "no es consagra un dret d'autodeterminació no reconegut a la Constitució" sinó una aspiració política a la qual només es pot arribar mitjançant un procés ajustat a la legalitat constitucional amb respecte als principis de "legitimitat democràtica" i "pluralisme i legalitat", segons fonts de la institució.

La decisió arriba el mateix dia que el Parlament ha demanat formalment la recusació del president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, que va ser militant del PP. Aquesta recusació ja va ser tombada per l'alt tribunal l'estiu de l'any passat.

La declaració de sobirania ha generat debat entre els magistrats del TC, i d'aquí que la ponent, la vicepresidenta Adela Asúa, del sector progressista, hagi optat per no tombar-la sencera, però sí la seva part nuclear. El president del Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, va portar a principis de febrer, de manera informal i sense incloure'l en l'ordre del dia, un esborrany de la sentència que ha de dictar aquest tribunal sobre la declaració sobiranista catalana. Aquest esborrany considerava que la declaració és inconstitucional.

La proposta del president pretenia buscar punts de trobada en un tribunal en el qual hi ha diversos criteris sobre quina ha de ser la base jurídica de la sentència, tot i que en cap cas es produirà una posició majoritària a favor de la constitucionalitat de la declaració, segons van informar a Efe fonts del mateix Constitucional.

stats