Política 06/11/2014

El Suprem està reunit per si suspèn la vigència de la decisió de Rajoy d'impugnar el 9-N

Fonts jurídiques admeten que la petició de la Generalitat té poques opcions de ser acceptada

Europa Press
2 min
Rajoy, amb els ministres del govern espanyol just abans del primer consell de ministres / EFE

MadridEl Tribunal Suprem està reunit ja per estudiar, després de la demanda de la Generalitat, si suspèn l'acord del consell de ministres del divendres 31 d'octubre que va aprovar impugnar al Tribunal Constitucional el procés participatiu del 9 de novembre. Abans de resoldre sobre el fons d'aquesta qüestió –que es farà més endavant–, a la sala tercera del Tribunal Suprem avui dijous els set magistrats sotmeten a deliberació si donen llum verda o no a una mesura cautelaríssima sol·licitada per l'executiu d'Artur Mas en el curs d'aquesta demanda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la Generalitat vol que mentre es decideix o no sobre l'anul·lació sol·licitada, l'alt tribunal suspengui temporalment la vigència de l'acord del consell de ministres de divendres passat. La petició té poques opcions de ser acceptada, segons fonts jurídiques consultades.

Els magistrats ja van començar a analitzar la demanada ahir a la tarda, però la decisió es prendrà aquest matí. Les mesures cautelaríssimes –que es prendrien, en tot cas, per evitar amb urgència una vulneració de drets bàsics– inclouran un breu raonament jurídic. Caldrà veure ara quin abast dóna el Suprem a la seva resposta.

Llibertat d'expressió

La Generalitat ha articulat la seva petició al Tribunal Suprem com a recurs contenciós administratiu per la via de la protecció dels drets fonamentals perquè considera que el govern espanyol va atemptar "contra el dret de participació, contra el dret de la llibertat d'expressió i contra el dret de llibertat ideològica".

Així ho va explicar el portaveu del Govern, Francesc Homs, en una roda de premsa dimarts en la qual va dir que el Suprem "hauria de poder donar" abans del diumenge 9 de novembre una resposta a la demanda presentada. Fonts de l'alt tribunal, tot i això, han assenyalat a Europa Press que amb independència que avui es resolgui sobre l'esmentada mesura cautelar, el fons de l'assumpte no necessàriament s'ha de solucionar abans de diumenge que ve.

stats