Política 11/07/2016

El jutge arxiva la causa contra l'ex alt càrrec del tripartit Lluís Gasull i un mediador de les ITV

Efe
2 min

BarcelonaUn jutge ha arxivat la causa contra l'exsubdirector general de Política Industrial durant el tripartit Lluís Gasull i el mediador en el sector de la inspecció de vehicles Joan Martí Arjona, en concloure que no s'ha demostrat que cobressin de la trama de les ITV per afavorir els seus interessos.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés EFE, el titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investigava una peça paral·lela a la central sobre la trama de les ITV -per la qual està pendent d'anar a judici l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol-, acorda l'arxivament de la causa oberta contra Gasull i Martí Arjona.

El jutge basa la seva decisió en els arguments esgrimits per la fiscal Elena Contreras, que en un escrit havia conclòs que no s'ha pogut demostrar la perpetració de les infraccions penals que van donar origen a la formació de la causa contra l'ex alt càrrec del tripartit Lluís Gasull i el mediador Joan Martí Arjona.

Tots dos van ser investigats, en aquesta causa independent de la trama de les ITV, arran d'un informe de l'Agència Tributària, que va alertar que l'empresari imputat en el cas de les ITV Ricard Puignou va intentar influir directament en el desenvolupament de la Llei de seguretat Industrial a través del tripartit, a més de mitjançant CiU -que aleshores era a l'oposició-, per beneficiar els interessos de la suposada trama corrupta.

En el marc d'aquestes gestions per influir en el tripartit, l'Agència Tributària va advertir en un informe que Gasull -que va exercir com a subdirector general de política industrial entre maig de 2007 i maig de 2008- va cobrar suposadament 86.000 euros de la trama corrupta.

En la seva declaració com a imputat, el 17 d'octubre de 2014, Gasull va admetre davant la jutge que entre el 2008 i el 2011 va cobrar 86.800 euros d'un operador del sector de les ITV, tot i que va al·legar que va ser per treballs de formació i consultoria que va fer quan ja no era al càrrec.

Per la seva banda, Joan Martí Arjona va ser imputat perquè, segons l'informe d'Hisenda, Puignou el va contractar el 2008 perquè intentés influir suposadament "en diversos subjectes amb llocs claus" al departament d'Indústria del govern català, llavors dirigit pel republicà Josep Huguet.

A canvi, segons Hisenda, Martí Arjona va percebre en un compte del qual era titular a Andorra un total de 6.000 euros mensuals, almenys entre març i novembre del 2008, a través de l'empresa Inteca SA., Gestionada per Puignou.

Martí Arjona també va defensar davant del jutge la legalitat de la seva actuació, ja que no era funcionari, ni estava contractat per la Generalitat, la qual cosa testifica un certificat que va lliurar al jutjat, en què la pròpia administració catalana confirma que no és funcionari.

En el seu escrit, el jutge arxiva la causa contra Lluís Gasull i Joan Martí Arjona, al·legant que no ha resultat justificada la perpetració de les infraccions investigades.

stats