Política 09/04/2019

El TSJC reobre la investigació contra Buch per l'1-O

La Fiscalia va recórrer l'arxivament del cas i l'alt tribunal vol que es valori la seva actuació com a alcalde

Pau Esparch
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, en una fotografia d'arxiu

BarcelonaLa sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reobert la investigació contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, per l'1-O. L'alt tribunal ha acceptat una part de la petició de la Fiscalia, que va recórrer l'arxivament de la investigació per desobediència a Buch. El ministeri públic va argumentar, en el seu recurs, que el magistrat del cas no s'havia pronunciat sobre el fet que Buch, com a alcalde de Premià de Mar, havia firmat un decret el 7 de setembre del 2017 en què mostrava el seu suport al referèndum de l'1-O i que havia ofert locals que podien ser utilitzats com a centres de votació. Per això el TSJC ha resolt que el jutge de la causa ha de decidir si hi ha conseqüències per a l'actuació de Buch com a alcalde de Premià.

El magistrat del TSJC que portava el cas va arxivar, al gener, la investigació per desobediència contra Buch i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, pel seu paper durant l'1-O com a màxims representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El jutge va considerar que cap de les accions de Buch i Lloveras "presenta les notes característiques d'un delicte de desobediència greu". Tot i això, la Fiscalia va presentar un recurs contra la decisió del magistrat i ara el TSJC ha acordat que es torni a obrir la investigació contra Buch per la seva actuació com a alcalde. La Fiscalia va al·legar que el magistrat de la causa no havia valorat les diligències de la fiscalia de Mataró-Arenys de Mar, que havia exposat que Buch havia ofert locals per a l'1-O.

L'alt tribunal ha reconegut que el magistrat no va verificar les diligències de la Fiscalia i que es va limitar a aportar-les al cas. Per aquest motiu ha valorat que és "necessari" el pronunciament sobre la investigació de la fiscalia de Mataró-Arenys, que afecta Buch per la seva condició d'alcalde, tot i que no com a president de l'ACM. El TSJC vol que el jutge decideixi, "amb absoluta llibertat de criteri", si continua amb la causa o l'arxiva per l'actuació de Buch com a alcalde de Premià, en una resolució que inclogui els fets del setembre del 2017 exposats per la Fiscalia per un presumpte delicte de desobediència.

stats