Política 07/04/2014

Turull, Rovira i Herrera avisen el govern espanyol que qualsevol oferta s'ha d'emmarcar en el dret a decidir

Els tres diputats catalans defensaran al Congrés que autoritzar la consulta és qüestió simplement de voluntat política

Acn
2 min

BarcelonaEls tres diputats catalans que defensaran aquest dimarts al Congrés la consulta sobiranista –Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA)– argumentaran que autoritzar la cita del 9 de novembre és una qüestió simplement de voluntat política. Així ho han avançat en una entrevista a Catalunya Ràdio la vigília de la seva intervenció a Madrid, on defensaran la petició del Parlament del traspàs de les competències per poder organitzar la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots tres asseguren que representen la "transversalitat" de la societat catalana, que demana poder votar, i avisen que ara no és el moment perquè l'Estat faci una oferta de finançament, sinó que qualsevol proposta del govern espanyol ha de suposar l'exercici del dret a decidir. El president del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha afirmat que demà els tres diputats demostraran que aquesta reivindicació "no és un procés que té un nom i un cognom, sinó que té centenars de noms i cognoms". "I nosaltres representem la transversalitat", ha afegit per rebatre els que retreuen al president de la Generalitat, Artur Mas, la seva absència al debat de la cambra baixa.

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha defensat que el Congrés viurà un "debat polític, gens administratiu". Segons ell, la reclamació de fer una consulta és una qüestió democràtica i política i ha apuntat que la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la declaració de sobirania del Parlament és una "pista d'aterratge" per al govern espanyol, ja que permet un referèndum consultiu i després, si cal, una reforma de la Constitució.

En la mateixa línia, la presidenta d'ERC al Parlament, Marta Rovira, s'ha referit al debat del 8 d'abril com una "gran oportunitat" per fer la consulta amb voluntat política i ha avisat que Catalunya seguirà endavant si no és possible un acord. A més, Rovira ha avançat que en la seva intervenció inicial manifestarà que Catalunya té un estat que està "a la contra" de manera "permanent i sistemàtica". "Hem de dir-los que hem arribat a un esgotament polític, amb una frustració brutal perquè estem treballant tenint un estat en contra", ha reblat.

En referència a la possible oferta que el govern espanyol pugui fer durant el debat, Turull ha afirmat que si pretenen una proposta en finançament, han de trucar al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Segons Turull, "no es poden plantejar propostes de gestió ordinària en un moment transcendent com el que viu el país. És no entendre res, perquè qualsevol cosa ha de passar perquè els catalans votin en una urna".

Per Herrera, les propostes que el govern espanyol posi sobre al taula s'han de situar en el marc del dret a decidir, perquè la relació entre Catalunya i l'Estat ja no passa per intentar reformar l'Estat, sinó per exercir aquest dret. Rovira ha afegit que per als ciutadans catalans, les ofertes del govern espanyol ja no són creïbles perquè "no les han complert mai", i ha insistit que qualsevol proposta ha de suposar el compliment del mandat democràtic de poder votar.

stats