Política 05/10/2018

La UB retira el doctorat a l'exdirigent de CDC Marc Guerrero per plagi

L'afectat ho nega i assegura que hi ha "motivació política" darrere de la denúncia inicial

Efe
2 min
Marc Guerrero, líder dels liberals de Covergència, en un acte amb Artur Mas.

BarcelonaLa Universitat de Barcelona (UB) ha retirat la tesi doctoral que va elaborar el líder del sector liberal del PDECat Marc Guerrero, i per la qual va obtenir un 'cum laude', per haver plagiat diverses pàgines i la tesi central del treball d'un altre investigador, segons ha informat El País i han confirmat a Efe fonts universitàries. Tot i això, l'afectat assegura que no li han tret el Doctorat en Ciències Polítiques i que hi ha una motivació "política darrere" de la denúncia inicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió jurídica assessora de la Generalitat que ha avaluat el plagi ha notificat aquest divendres a la UB la conclusió de la investigació de la tesi i ha determinat que s'han plagiat quatre pàgines, motiu pel qual la UB ha decidit que retira el títol de doctor en ciències socials a Marc Guerrero. Va ser el novembre del 2015 quan la universitat va obrir la investigació a la tesi doctoral que va elaborar Guerrero, que en aquell moment era dirigent de CDC i exvicepresident del partit Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE Party).

Fonts de la UB han reconegut a Efe que la situació és "bastant excepcional" i que ara caldrà determinar el procediment administratiu per procedir retirar la tesi. L'autor del llibre –titulat 'Donar protagonisme a Catalunya'– parcialment copiat, Jaume Urgell, va denunciar el cas el setembre del 2015. De fet, l'any passat la universitat va arxivar el cas, però Urgell va interposar un recurs de reposició perquè es reobrís la investigació. Ara ha conclòs el nou procediment i ha quedat acreditat el plagi.

Així ho ha afirmat en declaracions a Efe, després que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat hagi notificat a la Universitat de Barcelona (UB) el seu informe preceptiu sobre la tesi de Guerrero, després de la qual cosa fonts del centre universitari han dit que ara caldrà determinar el procediment administratiu per procedir a la retirada de la tesi.

Tot i que la UB ha confirmat la informació, Guerrero ho nega i assegura que no ha rebut "cap notificació nova" al respecte, i ha recalcat que seguirà defensant la seva "honorabilitat" i el "rigor acadèmic" de la seva tesi doctoral "amb tots els instruments legals" al seu abast. A més, ha subratllat, figura un "informe pericial del president de la secció social dels doctors europeus", en el que es reconeix la "originalitat i creativitat" de la tesi i no veu "ni mala praxi ni plagi".

Guerrero també ha acusat a Jaume Urgell, autor del llibre suposadament plagiat, que hi ha "clara motivació política darrere de la denúncia original" a càrrec de Jaume Urgell. El líder liberal ha destacat que la denúncia va arribar en la jornada de reflexió de les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015, a les que concorria com a candidat de Junts pel Sí, i per això Urgell ja va impulsar una "querella criminal", que ara es troba "pendent" que es resolgui el cas de la tesi, segons ha explicat.

L'afectat ha negat a través de Twitter que la UB li hagi retirat el títol.

stats