Polític
Política 25/11/2012

La UE "prendrà nota" del 25-N i no es posicionarà "fins que no es produeixi un fet polític"

Brussel·les està pendent sobretot del resultat de Mas, però evitarà mullar-se mentre "no convoqui el referèndum" o "interpel·li directament la UE"

Acn
1 min
Artur Mas i el president de la Comissió Europea José Manuel Durao Barroso. ACN

Brussel·lesEuropa mira Catalunya, molt pendent d'aquest 25-N i, en especial, del resultat d'Artur Mas. Una majoria molt folgada de CiU afegiria pressió a la Comissió Europea, que fins ara ha intentat no mullar-se i mantenir la neutralitat, però que ha acabat cedint a les amenaces de la diplomàcia espanyola per deixar una hipotètica Catalunya independent fora de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de l'executiu comunitari asseguren que els portaveus de José Manuel Durao Barroso es limitaran a "prendre nota" dels resultats i que no es veuran obligats a fer cap pas més "fins que no es produeixi el fet polític de convocar el referèndum" o "si Mas, aquesta nit o en els propers dies, no interpel·la directament la Unió Europea".

"Un fet polític –afirma un funcionari comunitari– és que convoqui el referèndum o el compromís clar de celebrar-lo a curt termini, a sis mesos vista". Fins que no es produeixi aquest pas, "aquest trencament amb Espanya", Brussel·les evitarà pronunciar-se sobre l'encaix d'un estat català a la UE.

L'executiu comunitari seguirà també molt atentament les declaracions que el president de la Generalitat faci després de les eleccions, aquesta mateixa nit i en els propers dies, per veure si "interpel·la directament" les institucions de la UE o "fa algun anunci que pugui accelerar les coses". Si no, aquest dilluns els portaveus de Barroso es limitaran a assenyalar que "la Comissió Europea respecta la democràcia i escolta la veu" dels ciutadans.

stats