Política 05/01/2023

Ultimàtum del PSC al Govern pels pressupostos del 2023

Junts es desmarca dels comptes per la política exterior de l'executiu

3 min
La portaveu del PSC, Alícia Romero, aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEl PSC alça el to en les negociacions pels pressupostos de la Generalitat, que es compliquen en el seu tram final. La portaveu del grup parlamentari socialista, Alícia Romero, ha llançat un ultimàtum a l’executiu: o assumeix totes les seves demandes o no hi haurà acord. Entre aquestes demandes hi ha incloses, també, les relatives a projectes com el Hard Rock, l’aeroport del Prat i la B-40, que el Govern insisteix en desvincular dels comptes. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem presentat un paquet de mesures”, ha recalcat Romero: “El paquet és el tot i s’han d’acceptar totes”. A banda d’aquests tres grans projectes, que servirien als socialistes per marcar perfil polític en l'acord, hi ha dues condicions més que també són importants per als socialistes, expliquen fonts coneixedores. La que reclama que no es tramitin “mesures” per part del Govern que puguin suposar impediments “al manteniment i el desenvolupament de l’activitat agrària productiva del delta del Llobregat ni que impedeixin o condicionin l’ampliació de l’aeroport”, i també la signatura del contracte-programa entre la Generalitat i Renfe sobre Rodalies. Segons fonts socialistes, en la reunió que han mantingut aquest matí s'han acostat posicions en algunes qüestions, però el PSC insisteix en aquests grans projectes i veuen complicat desencallar la situació en les reunions previstes per demà.  

Romero ha advertit a més el Govern que si presenta un projecte de llei de pressupostos al Parlament sense un acord previ amb el PSC, hi votaran en contra. Una possibilitat que l'executiu preveu, encara que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, l'ha allunyat en declaracions recollides per l'ACN de l’horitzó immediat: “No contemplem la idea que no hi hagi un acord”. El relat del Govern continua sent optimista malgrat les crítiques públiques dels socialistes. Fonts de l’executiu asseguren que la trobada ha estat profitosa i que l’acord és a prop, i atribueixen el relat del PSC a una posició negociadora, encara que rebutgen valorar expressament l’ultimàtum de Romero.

“Dificultats” amb Junts

Si bé amb el PSC al Govern se li compliquen les coses, encara se li compliquen més amb Junts per Catalunya. Una mostra clara és que si amb els socialistes estan previstes dues reunions aquesta setmana, amb Junts encara no se n’ha produït cap –tot i que han mantingut contactes– i aquest dimecres l’exsoci de govern fins i tot ha enviat un missatge en què es desmarca de les prioritats d’Esquerra: l’exconsellera Victòria Alsina ha advertit que la política exterior “dificulta” el pacte per als comptes catalans.

Dimarts la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, va assegurar que no estava prevista l’obertura de noves delegacions a l’estranger en el pressupost del 2023 i que ara la “prioritat” del Govern era “consolidar” la xarxa ja existent. Una filosofia que va en la línia del que demana el PSC, que en el seu document de mesures reclama no obrir cap més delegació enguany. Arran d’això, en declaracions a l’ACN, Alsina ha lamentat la “paràlisi” de l’acció exterior del govern d’Esquerra i ho ha considerat una “renúncia als interessos nacionals de Catalunya”. L’extitular d’Exteriors ha explicat que el seu equip preveia sis noves delegacions: l’obertura de les delegacions a la Xina, Israel i l’Índia i una quarta que cobrís Colòmbia, el Perú i l’Equador. A banda d’aquestes quatre, segons Alsina, també s’havia estudiat l’obertura de dues delegacions més.

Després de la reacció de Junts, el departament d’Exteriors ha matisat, en declaracions a l’ACN, que malgrat que ara se centren en fer funcionar les vint delegacions que ja hi ha, no exclou la possibilitat d’obrir-ne de noves; tot i que ara per ara no està previst, tal com va dir dimarts la portaveu i va donar a entendre la mateixa Meritxell Serret quan va comparèixer en comissió al Parlament per explicar els plans del seu departament. El que sí que farà la consellera actual és viatjar: la setmana que ve es desplaçarà fins a Finlàndia per explicar el pla pilot català de la renda universal.

stats