Unides Podem i els sobiranistes proposen que es pugui parlar català al Congrés

El PSOE s'haurà de mullar sobre la normalització de les llengües cooficials a la cambra baixa

2 min
Representants dels partits que impulsen un canvi al reglament del Congrés perquè es pugui parlar en català

MadridQue passin a la història els episodis en què els diputats que parlen català a la tribuna del Congrés siguin advertits i, en el pitjor dels casos, se'ls retiri la paraula. Aquest és l'objectiu de la proposta de reforma del reglament que han presentat Unides Podem i les formacions sobiranistes i nacionalistes de la cambra baixa: Esquerra, Junts, el PDECat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. "Els diputats tindran dret a intervenir en les sessions del ple del Congrés i de les comissions en qualsevol de les llengües oficials i reconegudes estatutàriament en les seves comunitats autònomes. Així mateix, tindran el dret de presentar els escrits i documents parlamentaris en qualsevol d'aquestes llengües", diu un dels punts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al Senat, que és la cambra territorial, ja es pot utilitzar el català, l'euskera i el gallec en algunes de les intervencions. No es pot en les sessions de control ni quan es debaten proposicions de llei, però sí a les interpel·lacions. Al Congrés no està permès en cap cas i ara un bloc important de grups posen a prova la mirada plurilingüe del PSOE, precisament coincidint amb la nova llei sobre el català a les escoles. A fi de preservar que tots els presents puguin entendre els discursos, la iniciativa estableix que hi hagi traducció simultània al castellà de totes aquelles intervencions que es facin en altres llengües. També, els serveis de la cambra traduiran al castellà els escrits registrats. Al Butlletí Oficial del Congrés, les intervencions i documents es publicarien en castellà i, "com a mínim", en la llengua utilitzada [és a dir, que si es fa un discurs en gallec, no caldria traduir-lo al català].

La proposta per reformar el reglament del Congrés necessita l'aval del PSOE perquè tiri endavant, comptant que les formacions de la dreta s'hi oposaran. A l'espera de saber el criteri dels socialistes, els canvis no s'aplicarien fins a la legislatura següent a la seva aprovació. Per tant, si rep llum verda abans de finals del 2023 -quan teòricament acaben els quatre anys de legislatura-, entrarà en vigor a partir del 2024.

stats