Política 16/02/2015

La direcció de CiU expressa "ple suport" a Duran i al seu equip al Congrés i dóna per tancada la crisi Unió-CDC

Espadaler treu ferro al vot diferenciat sobre el pacte antijihadista, assenyalant que l'acord previ era "facilitar" la tramitació de la iniciativa, i Corominas titlla de "malentès" que els convergents s'abstinguessin i els democristians hi votessin a favor

Roger Mateos
3 min
La direcció de CiU s'ha reunit aquest dilluns per primer cop des de la votació diferenciada al Congrés

BarcelonaLa direcció de CiU ha expressat aquest dilluns el seu "ple suport i confiança unànimes" a Josep Antoni Duran i Lleida i els portaveus adjunts del seu grup al Congrés, el democristià Josep Sánchez Llibre i el convergent Pere Macias, després d'una setmana d'oberta polèmica interna pel vot diferenciat dels diputats de CDC i d'Unió en la tramitació del pacte antijihadista a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de CiU, el democristià Ramon Espadaler, ha mirat de treure-hi ferro, assenyalant que prèviament s'havia acordat "facilitar" la tramitació d'aquest pacte d'estat PP-PSOE, un terme que CDC va interpretar que s'havia de traduir en una abstenció, mentre que Unió va llegir-ho com un vot favorable. Cap de les dues parts, ha dit, "tenen la més mínima voluntat de reeditar" una crisi com aquesta.

El secretari general adjunt de CiU, el convergent Lluís Corominas, ha coincidit amb Espadaler en el fet que cal girar full a la polèmica després del que ha qualificat de "malentès" en relació amb el vot diferenciat al Congrés. "No hi donem més voltes. Ja se n'ha parlat i, a partir d'aquí, a sumar i a mirar endavant", ha afirmat. Corominas no creu que aquesta crisi hagi de derivar en trencadissa entre CDC i Unió: "Portem 35 anys junts, hem fet molt camí, la voluntat és seguir fent camí junts, respectant-nos els nostres criteris. Fins ara els criteris han pogut ser compartits, esperem que això no variï".

Corominas ha remarcat que a l'última reunió de la direcció de CiU "no es va parlar del posicionament final" al voltant del pacte antijihadista. Aquest dilluns el grup de CiU al Congrés presentarà les seves esmenes al text pactat per PP i PSOE i fins dijous les negociarà amb populars i socialistes. En funció del resultat d'aquesta negociació, el grup parlamentari de CiU decidirà el sentit del seu vot.

Les línies vermelles de CiU

Espadaler ha assegurat que a la reunió d'aquest dilluns no s'ha parlat de quines són les línies vermelles de CiU per decidir-se a donar suport al pacte antijihadista en la votació final al Congrés. La pau signada a la reunió d'aquest dilluns es tradueix d'entrada a fer confiança al grup que dirigeix Duran a Madrid en relació amb la negociació de les esmenes. Sense voler concretar si CiU posa com a condició que es retirin les referències a la cadena perpètua o al respecte del marc constitucional, Espadaler ha puntualitzat que els continguts finals del pacte antiterrorista "s'han d'emmarcar dins els paràmetres de l'estat de dret". "No serem ni ingenus ni inconscients", ha afegit.

Espadaler ha volgut deixar clara la "posició inequívoca" de CiU en contra de qualsevol expressió terrorista, sense utilitzar el terrorisme com una arma per a la "brega partidària".

El futur de Duran

Segons Espadaler, la crisi de l'última setmana no ha d'afectar la decisió de si Duran ha de continuar sent en les pròximes eleccions generals el cap de llista de CiU al Congrés. "La decisió dependrà d'ell personalment", ha remarcat. Per Espadaler, per ara "això no està en qüestió" i "la primera veu que s'haurà d'escoltar quan arribi el moment serà la de Duran". D'altra banda, Espadaler ha explicat que ja ha començat a parlar amb la cúpula de CDC sobre el programa amb què caldrà presentar-se a les eleccions del 27 de setembre, en què els convergents volen apostar per un full de ruta independentista que, de moment, a les files democristianes no veuen clar.

stats