Política 02/06/2015

Unió aprova dividida una pregunta complexa per al 14-J que no posiciona el partit sobre la independència

El comitè de govern democristià vota sense unanimitat (17 vots a favor, 9 en contra i 1 abstenció) el contingut del procés intern

Oriol March
2 min
Reunió del comitè de govern d'Unió / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl comitè de govern d'Unió, reunit aquest dimarts des de les quatre de la tarda, ha aprovat dividit el contingut de la consulta interna del 14-J. Segons fonts consultades, 17 membres de la direcció hi han votat a favor, 9 ho han fet en contra –tots ells signants del manifest independentista fet públic la setmana passada– i s'ha registrat una abstenció. Un total de 28 membres de la direcció tenien dret a vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La pregunta, complexa, evita posicionar el partit sobre la independència. "Voleu que Unió continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d'acord amb els següents criteris?", sosté l'enunciat. Aquests criteris són els següents:

  • Sobirania: "Sense renunciar ni posar límits a l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya".
  • Democràcia: "Prenent totes i cadascuna de les decisions de forma netament democràtica, de manera que cadascuna d'elles gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania".
  • Diàleg: "Gestionant el procés des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l'Estat. Un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la Unió Europea".
  • Seguretat jurídica: "Garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent una eventual declaració unilateral d'independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat".
  • Europa: "Descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la Unió Europea".
  • Cohesió: "Vetllant, en tot moment, per la cohesió social i territorial de la nostra nació".

L'encarregat de fer pública la proposta ha estat el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que ha explicat que uns 5.000 militants (sense més concreció) estan cridats a votar a la consulta que se celebrarà d'aquí a dotze dies.

El document aprovat, preparat per Espadaler a través de contactes amb els membres de la direcció, no ha estat esmenat durant la reunió del comitè de govern. El secretari general d'Unió, que també ho és de CiU, ha posat en coneixement del president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, el contingut del text.

Setmanes de negociacions

La cita ha començat a les quatre de la tarda després de setmanes de contactes entre tots els sectors del partit. Fa tot just una setmana va transcendir un manifest sobiranista signat per un miler de quadres del partit que proposava la següent pregunta: "Voleu que Unió es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea?". Entre els firmants hi ha Núria de Gispert, presidenta del Parlament, i Joan Rigol, coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, a més de dotze membres del comitè de govern.

stats