CANVI DE CICLE
Política 06/12/2014

Unió demana al PP que faci una contraproposta a la petició de reforma constitucional del PSOE

Espadaler creu que es podran debatre reformes en el model d'estat si els populars perden la majoria absoluta en les properes eleccions espanyoles

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha lamentat aquest dissabte que l'actitud del govern central del PP respecte a la Constitució faci "materialment impossible" trobar un espai per a Catalunya, de manera que l'ha instat a posar sobre la taula una "contraproposta" per abordar les aspiracions catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Espadaler s'ha referit així al rebuig del PP i l'executiu de Mariano Rajoy a la proposta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè es posi en marxa una subcomissió al Congrés que estudiï la reforma del text constitucional.

"Em sembla que és una actitud que es pot mantenir mentre un té la majoria absoluta, però en qualsevol cas no aporta res. M'agradaria escoltar una contraproposta perquè estem habituats, per desgràcia, a no escoltar contrapropostes per part del govern espanyol, ni sobre aquesta qüestió ni sobre moltes altres", ha indicat.

El dirigent d'Unió ha deixat clar que "no és que aplaudeixi la proposta dels socialistes per modificar la Constitució, però com a mínim és una proposta". "És cert que cal omplir-la de contingut, però és un intent. No és la solució al problema, però apreciem la bondat que sigui una proposta de solució i demostra que s'ha entès que hi ha un problema no resolt", ha dit.

Si bé ha deixat clar que la reforma constitucional no és el camí a seguir per part del seu partit, ja que "presenta elements de risc importants, també per a Catalunya", sí que ha admès que té "elements positius" i que, "com a mínim, expressa el reconeixement d'un problema no resolt".

Segons el seu parer, la reforma "es pot considerar sempre que no comporti obrir el meló de qualsevol manera per tractar qualsevol tema i que, al final, sigui encara pitjor el resultat del que som com a país" ara, ha avisat. I és que "si no serveix per deixar constància en el marc constitucional que hi ha una realitat nacional a Catalunya i reconèixer els nostres drets històrics, de poc ens servirà" la reforma.

No és novetat que PSC, PP i C's es trobin

Espadaler ha opinat, d'altra banda, que "no és novetat" que el PSC acudeixi a actes de commemoració de la Constitució, com va fer en donar suport a l'acte de Societat Civil Catalana, juntament amb el PP, C's i UPyD: "La novetat des de fa uns anys és que, des de la sentència de l'Estatut, és CiU qui ha deixat d'assistir a actes protocol·laris".

El també conseller d'Interior i secretari general de CiU ha recordat que aquesta formació "no pot compartir la lectura i interpretació que es fa des del govern central de la Constitució i algunes interpretacions que en fa el Tribunal Constitucional". "Hem cregut durant molt temps –ha afegit– que hi havia interpretacions més àmplies en les quals Catalunya tenia espai, i s'ha demostrat materialment impossible amb les lectures que es fan".

En tot cas, ha opinat que si en les pròximes generals el PP perd la majoria absoluta seria "un pas positiu cap endavant", perquè "el govern central no es podrà permetre el luxe de simplement respondre amb negatives, sense fer contrapropostes".

stats