Política 06/10/2015

Per què l'unionisme ja no celebra el Dia de la Hispanitat?

Societat Civil Catalana descarta repetir l'acte a la plaça Catalunya i PP i Ciutadans tampoc preveuen mobilitzar-se

Gerard Pruna
2 min
Vista general de la manifestació de Societat Civil Catalana a plaça Catalunya en el Dia de la Hispanitat / MANOLO GARCÍA

BarcelonaPrimer va ser la diada de l'Onze de Setembre i ara el Dia de la Hispanitat. Després de tres anys consecutius fent actes a la plaça de Catalunya de Barcelona, l'unionisme ha renunciat aquest any a convocar un gran acte al centre de la capital catalana. Hi haurà concentració, però serà mínima. Feia temps que es deia, però el nou president de Societat Civil Catalana, Rafael Arenas, ha confirmat en declaracions a Efe que la plataforma espanyolista no organitzarà aquest cop una manifestació el 12-O, sinó que optarà per un acte més discret en un espai tancat i una setmana més tard, el diumenge 18.

Seguirà, doncs, l'estratègia de la Diada, quan van fugir de comparacions amb la Via Lliure i van organitzar unes jornades sobre l'11 de setembre de 1714 a l'auditori de la Pedrera. Unes taules rodones amb historiadors on es va provar de "desmentir els mites" d'aquesta data simbòlica i on es va obviar qualsevol menció al decret de Nova Planta. Aquell dia, el convidat il·lustre va ser l'exeurodiputat de CiU Ignasi Guardans. En aquesta ocasió encara no s'han donat a conèixer els participants a l'acte, però sí que s'ha avançat que seran representants del món de la cultura.

I sense Societat Civil Catalana, qui recull el testimoni? Doncs només Movimiento 12-O ha aixecat el dit. Aquesta plataforma promou des de fa setmanes la celebració de l'acte de plaça Catalunya, però la seva infraestructura és pràcticament inexistent i a les 18.00 hores d'aquest dimarts comptava al seu compte de Facebook amb només 224 assistents confirmats. De fet, des de fa dies l'entitat implora per les xarxes socials que PP i Ciutadans s'adhereixin a l'acte o que "com a mínim animin els seus militants a anar-hi". Entre els promotors de Movimiento 12-O hi ha Manel Parra, que va ser l'impulsor de la primera manifestació unionista l'any 2012, però que des d'aleshores ha estat defenestrat pels mateixos partits que el van enaltir.

Ni PP ni Ciutadans

En aquella ocasió, el PP es va implicar per tirar endavant l'acte aportant-hi diners i logística. Un suport que aquesta vegada es descarta. La direcció del partit ha evitat per ara adherir-se a l'acte de Movimiento 12-O –entre altres coses perquè preveuen una participació irrisòria– i, segons expliquen militants del PP, s'ha limitat a enviar un correu electrònic per notificar als seus afiliats que la plataforma espanyolista organitza aquesta concentració. No es preveu tampoc que el partit organitzi el seu propi acte, i si ho fa serà de petit format. De fet, dirigents destacats del PP a Catalunya admeten que preveuen estar fora de Barcelona aprofitant que és pont.

Tampoc Ciutadans té pensat anar a plaça Catalunya. El líder del partit, Albert Rivera, va explicar que per ara no han rebut cap invitació, però ja va avisar que ell no serà a Barcelona. En plena precampanya de les eleccions generals del 20 de desembre, Rivera preveu estrenar-se a Madrid en els actes institucionals pel Dia de la Hispanitat. El que sí que descarta el partit taronja és organitzar el seu propi acte, ja que ells reivindiquen el 6 de desembre –aniversari de la Constitució de 1978.

A més de la concentració del Movimiento 12-O, sí que hi ha dues manifestacions més previstes per a aquell dia. Són la que ha convocat Somatemps davant de la Pedrera i la que cada any convoca la ultradreta a Montjuïc i que Falange ja ha confirmat que tornarà a celebrar el proper dilluns.

stats