CAS URDANGARIN
Política 26/02/2012

Urdangarin encara feia negocis amb Torres el 2008

Segueix exonerant-se de tot i culpant el seu exsoci i el comptable

Laura Díaz-roig
2 min
El duc puja al cotxe per anar a dinar. EFE

PalmaIñaki Urdangarin ha admès aquest diumenge que encara feia negocis amb el seu exsoci, Diego Torres, el 2008, quan feia dos anys que havia deixat l'Institut Nóos a petició de la casa reial, tal com ell mateix va explicar ahir. De fet, ha concretat que ell i Torres tenien quatre projectes en marxa, tots amb empreses privades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal, més dur que el jutge, ha començat l'interrogatori a Urdangarin preguntant-li pels contractes signats al País Valencià per l'organització de fòrums.

Part del matí, el jutge ha estat intentant demostrar que el bufet Medina Tejeiro habitualment duia a terme activitats irregulars i que el duc de Palma ho sabia. Ha interrogat Urdangarin sobre una sèrie de correus electrònics que demostrarien aquesta activitat irregular, però el gendre del rei ha assegurat que no en sabia res.

De fet, durant tot el matí Urdangarin ha seguit exonerant-se de tot i culpant, com va fer ahir, el seu exsoci, Diego Torres, de la gestió de l'Institut Nóos i l'entramat d'empreses. També ha desviat la responsabilitat de la suposada facturació falsa al comptable de l'institut, Marco Tejeiro. El duc de Palma contesta a les preguntes del jutge, però assegura que no recorda molts dels aspectes que s'investiguen.

Ha admès, això sí, que va fer d'intermediari entre Diego Torres i el govern balear quan teòricament ja havia deixat l'Institut Nóos, segons fonts judicials. En aquells moments l'exdirector general d'Esports de les Illes, Josep Lluís Ballester, 'Pepote', havia aturat un pagament de 400.000 euros pendent per a l'Insitut Nóos. Pepote va declarar que la fundació no havia fet les tasques pertinents per cobrar aquest fons, com ara actualitzar la web dels congressos d'esports, presentar els informes finals o bé desenvolupar les tasques de l'observatori. Per aquest motiu havia aturat els pagaments.

Ballester va declarar davant el jutge que Urdangarin li havia exigit aquests diners i que llavors va fer d'intermediari amb ell per aconseguir-los. Finalment, sempre segons la declaració de l'exsecretari d'Esports balear, l'Institut Nóos va cobrar la quantitat per intermediació de Jaume Matas, expresident de les Illes.

El duc de Palma ha afegit que no entenia per què des de llavors s'havia refredat la relació amb Ballester, amic íntim seu des de la residència d'estudiants, segons fonts judicials. Pepote va declarar que aquesta mediació l'havia obligat a distanciar-se'n. Sobre moltes d'aquestes qüestions que Castro ha llançat al duc sobre correus electrònics i factures que el vinculaven a Nóos després que teòricament abandonés l'institut, Urdangarin ha dit que no se'n recordava.

Durant tot l'interrogatori, que continua fent el jutge José Castro, Urdangarin s'ha volgut distanciar de l'Institut Nóos. Segons fonts judicials s'han abordat tant les factures com els correus abans i després que abandonés la fundació. Aquest matí no s'hauria parlat en cap moment de la infanta Cristina.

stats