Política 05/10/2018

Venturós assegura que "no acata" la sentència i continuarà coordinant l'equip de govern

Admet que no serà una desobediència "amb signatura" per no posar en perill "els acords municipals"

Acn
2 min
Venturós desobeirà la inhabilitació i seguirà d'alcaldessa de Berga tot i que un altre regidor assumirà la firma jurídica

BergaL'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, assegura que "no acata" la sentència que la inhabilita i que té intenció de continuar coordinant l'equip de Govern. Tot i reconèixer que no serà una desobediència "amb signatura", ja que posaria en perill "els acords municipals", Venturós deixa clar que pensa desobeir. L'alcaldessa ha encapçalat inicialment aquest dijous al vespre el ple municipal, que ha comptat amb l'assistència d'unes 200 persones. Després de donar a conèixer la seva decisió, que ha rebut el suport del seu grup municipal, ERC, i el PDECat, l'alcaldessa ha abandonat la cadira que ha seguit buida durant tot el ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes 200 persones s'han concentrat a la plaça de Sant Pere de Berga per mostrar el seu rebuig a la inhabilitació de Venturós. A les 8 del vespre, hora en què estava previst l'inici del ple municipal, l'alcaldessa ha presidit la sala davant dels 17 regidors del consistori. Desenes de persones han accedit a la sala, on es podia llegir una pancarta de la plataforma Tribunals vs Democràcia amb el lema "Cap tribunal pot privar el nostre vot".

A través d'un comunicat, l'Ajuntament de Berga ha volgut mostrar el seu suport a l'alcaldessa i el rebuig a una sentència "injusta" i la seva aposta per "seguir treballant colze a colze amb Venturós i no reconèixer la figura de cap altre alcalde o alcaldessa". Venturós, que ha explicat que havia rebut l'ordre d'inhabilitació, ha donat la paraula a cadascun dels grups municipals.

Des d'ICV, el regidor Joan Torres ha mostrat el seu suport a l'alcaldessa i ha reconegut que "els conflictes polítics no s'haurien de resoldre a través dels tribunals". També Jordi Pujals, d'ERC, ha insistit que Venturós "continuarà sent la nostra alcaldessa", mentre que el regidor del PDECat, Ramon Minoves, ha recordat que la decisió que ha suposat la inhabilitació de Venturós respon a una decisió "que va aprovar el ple". Només la regidora del PSC, Rosalia Monroy, s'ha mostrat favorable a la inhabilitació apel·lant al fet que "les lleis s'han de complir i és una sentència judicial que ho diu".

Cap candidat

Després que la inhabilitació hagi estat comunicada formalment al consistori berguedà, les funcions d’alcaldia seran assumides obligatòriament pel primer tinent d’alcalde, el regidor de l’equip de govern, Oriol Camps. A partir d’aquest moment, caldrà convocar un ple d’investidura per a l’elecció d’un nou alcalde o alcaldessa en un termini màxim de deu dies hàbils.

Venturós ha assegurat que, com ella, altres alcaldes podrien ser inhabilitats. Per aquesta raó, ha fet una crida a "una estratègia conjunta" i que no s'investeixin alcaldes i alcaldesses en substitució dels inhabilitats. A Berga, la CUP, ERC i el PDECat ja han anunciat que no presentaran cap candidat. Només ho podria fer ICV i el PSC, amb un regidor cadascun, per la qual cosa en cap cas podria ser elegit. Així, haurà de ser el departament de Governació de la Generalitat el que haurà de nomenar el candidat de la llista més votada entre els presents al ple.

stats