Política 04/09/2014

Més de la meitat dels trams de la V de la Diada ja són plens o gairebé plens

La tornada de les vacances ha accelerat el ritme d'inscripcions, amb unes 20.000 diàries. 25 dels 73 trams ja són plens i altres 18 gairebé plens

Ara
6 min

BarcelonaLa tornada de les vacances ha accelerat el ritme d'inscripcions a la V de la Diada. Amb unes 20.000 inscripcions diàries, els organitzadors han aconseguit ja que 45 dels 73 trams estiguin plens o gairebé plens. Les últimes dades oficials, facilitades pels organitzadors, parlen de més de 300.000 persones apuntades. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural esperen arribar al milió de ciutadans, la xifra que, calculen, és necessària per omplir la V.

Gràfic trams via catalana

Les dues entitats, agrupades en la campanya 'Ara és l’hora', no s’han cansat de repetir que aquest cop la inscripció és més important que mai, ja que cal organitzar els concentrats perquè els colors de les samarretes dibuixin dues senyeres al llarg de la Diagonal i la Gran Via. "Hi ha gent que no ho sap, que es pensa que serà com el 2012, però volem fer un mosaic i és més complicat que l'any passat", va dir fa uns dies la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

L'ocupació dels trams

I el cert és que el ritme d'inscripcions va experimentar una notable acceleració després de la crida de l'ANC i d'Òmnium, una accelaració que s'ha fet notar encara més amb la fi de les vacances. Ara mateix, i quan queda just una setmana per a la Diada Nacional, només 4 dels 73 trams tenen una ocupació "baixa", segons les dades de la pàgina ullsvermells.com, creada per un lector de l'ARA, que calcula el percentatge d'ocupació de cada tram. 7 dels trams tenen "poca" ocupació, 13 trams mostren ocupació "mitjana" i 4 una ocupació "alta". El nombre de trams gairebé plens és ja de 18 i 27 són completament plens. Això vol dir que més de la meitat dels 73 trams són ja o plens o completament plens. Els trams amb més ocupació són els que se situen més a prop de les parades de metro de Plaça Catalunya, Maria Cristina, Girona i Glòries.

La rapidesa amb què es van omplint els trams, després d'una arrencada lenta, sembla fer bones les previsions dels organitzadors, convençuts que a mesura que s'acosti la data s’animaran encara més les inscripcions. Ja va passar una cosa similar el 2013, quan les últimes setmanes l'ANC patia per omplir els trams de la Via Catalana a les Terres de l’Ebre i al final va sobrar gent. Aquest any, els 150.000 inscrits del 15 d’agost ja eren 220.000 el 25, i 300.000 a finals de mes, una xifra que, a falta de noves dades oficials, sembla ja superada amb escreix.

En els pròxims dies l’ANC convidarà personalitats de diferents àmbits a assistir a la V. Entre els que no hi aniran hi ha el president, Artur Mas, que tampoc no hi va anar els anys anteriors.

Com es fa la inscripció

La inscripció es pot fer des de la web Ara és l'hora. Des d'aquesta pàgina també es pot fer un donatiu o fer-se voluntari. A partir d'aquest dijous també es pot fer per telèfon, al 902 811 914.

L'organització ha previst un sistema d'inscripcions en línia, tram per tram, per planificar més bé l'operatiu i garantir l'èxit de la mobilització. El sistema informàtic permet escollir el tram i el color de la samarreta per fer la senyera. El sistema d'inscripció fa que es recomanin trams a les persones interessades segons el lloc on viuen a través del codi postal. Amb aquesta acció es pretén que cada comarca s'encarregui d'omplir un o diversos trams a través dels autocars que s'organitzaran al territori i facilitar la plena ocupació de la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona l'11 de Setembre.

Aquests són els trams recomanats, segons la comarca de procedència:

 • Terres de l'Ebre: 1 i 2 (les Corts)
 • Ponent: 3 i 4 (les Corts)
 • Alt Penedès: 5, 6 i 7 (Sarrià-Sant Gervasi)
 • Garraf: 8 i 9 (Sarrià-Sant Gervasi)
 • Baix Penedès: 10 i 11 (Sarrià-Sant Gervasi)
 • Pla de l'Estany: 12 (Esquerra de l'Eixample)
 • Gironès: 13, 14 i 15 (Esquerra de l'Eixample)
 • Baix Empordà: 16 (Esquerra de l'Eixample)
 • Garrotxa: 17 (Esquerra de l'Eixample)
 • Alt Empordà: 18 i 19 (Esquerra de l'Eixample / Gràcia)
 • La Selva: 20 (Gràcia)
 • Vallès Occidental: 21, 22, 23, 24 i 25 (Gràcia)
 • Illes: 26 (Gràcia)
 • País Valencià: 27 (Sagrada Família)
 • Catalunya Nord: 28 (Sagrada Família)
 • Pirineus: 29 i 30 (Sagrada Família)
 • Baix Llobregat: 36, 37, 38 i 39 (Sants-Montjuïc)
 • Priorat: 40 (Sants-Montjuïc)
 • Alt Camp: 41 i 42 (Sants-Montjuïc)
 • Conca de Barberà: 43 (Sants-Montjuïc)
 • Baix Camp: 44 i 45 (Poble-sec)
 • Tarragonès: 46, 47 i 48 (Sant Antoni)
 • Anoia: 49 (l'Hospitalet)
 • Bages: 50, 51 i 52 (l'Hospitalet / Horta-Guinardó)
 • Berguedà: 53 i 54 (Horta-Guinardó)
 • Solsonès: 55 (Horta-Guinardó)
 • Maresme: 56, 57, 58, 59 i 60 (Ciutat Vella / Barceloneta / Dreta de l'Eixample)
 • Vallès Oriental: 61, 62 i 63 (Dreta de l'Eixample)
 • Catalunya Exterior: 64 (Sant Adrià de Besòs)
 • Osona i Ripollès: 65, 66, 67 i 68 (Badalona)

L'il·lustrador Jordi Calvís ha fet un dibuix per fer-ho més fàcil.

Els promotors volen garantir un repartiment equilibrat de manifestants al llarg dels poc més d'11 quilòmetres de recorregut i evitar col·lapses com els de les manifestacions del 10-J de 2010 i de l'11-S de 2012, en què l'afluència de gent va sobrepassar totes les previsions imaginades.

Es poden fer inscripcions individuals o en grups de màxim cinc persones. Si són grups més grans, l'organització recomana posar-se en contacte amb la territorial de l'ANC per assegurar que podran compartir tram.

El recorregut i les activitats previstes

La V humana recorrerà, des de la plaça de les Glòries de Barcelona, 5,7 quilòmetres de la Gran Via –fins a l'edifici de la Campana– i 5,6 quilòmetres de la Diagonal –fins a l'Hotel Princesa Sofia–. La manifestació començarà a les 17.14 h, en el que esdevé un homenatge als caiguts en la Guerra de Successió del 1714, fa 300 anys. A les 19 h hi ha previstos concerts, i a les 20.14 h –que simbolitza l'any 2014, 300 anys després de la derrota de 1714 i l'any de l'autodeterminació– es preveu una piulada massiva. Al marge de la V, però, abans, a les 12 del migdia, hi haurà concentracions davant dels ajuntaments dels 947 municipis catalans a favor del 9-N.

Què s'hi haurà de portar?

Les entitats impulsores demanen que en el moment de fer la inscripció s'adquireixi també el 'kit' de la V, que inclou samarreta –que podrà ser vermella o groga– i bossa per a l'avituallament. D'aquesta manera, volen configurar una enorme senyera visible des del cel al llarg de tot el recorregut. Per això és especialment important la inscripció prèvia, que ha de permetre als promotors organitzar el repartiment de manifestants. De fet, els diners que es recaptin amb la venda dels 'kits', a 15 euros, es destinaran tots al finançament de la gran campanya 'Ara és l'hora', que es pagarà exclusivament amb aportacions privades a la campanya més gran de 'fundraising' que s'ha fet mai al país.

Com s'hi podrà arribar?

Per evitar col·lapses, ANC i Òmnium recomanen l'arribada a Barcelona amb els autobusos que les seccions territorials organitzaran.

El mosaic més multitudinari

'Ara és l'hora' ha expressat que vol convertir la V de la Diada en el mosaic més multitudinari de la història del país en forma de senyera. "La V serà un missatge clar al món de la voluntat majoritària a Catalunya de fer i guanyar la consulta el 9 de novembre", diu l'ANC en un comunicat. La campanya recorda que per garantir-ne l'èxit cal que tothom s'hi inscrigui tal com es va fer l'any passat, "des de l'Albera fins a les Terres de l'Ebre".

Per què una V?

S'ha escollit una V perquè simbolitza "la via per fer explícita la 'voluntat' a través de l'acció de 'votar'", segons explica la web d'Ara és l'hora. A més, és la confluència de dues de les vies més importants de la capital catalana: la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, que es troben a la plaça de les Glòries Catalanes. "D'aquesta manera, crearem una imatge única que el món entendrà, amb una V gegantina que pintarem amb els colors de la senyera gràcies a la samarreta oficial de la Via", conclouen els organitzadors.

Els més joves, al vèrtex

L'ANC i Òmnium han fet una crida als joves nascuts el 9 de novembre del 1998 perquè se situïn al vèrtex de la plaça de les Glòries Catalanes. Segons la llei de consultes que està previst que aprovi el Parlament la propera tardor, podran participar en aquest tipus de votacions els majors de 16 anys, és per això que l'ANC ha fet un crida que formin part del vèrtex de la V els votants més joves que hi haurà a la consulta del 9-N. L'entitat ha informat que totes les persones que vulguin formar part del vèrtex poden dirigir-se al correu 16anys@araeslhora.cat, indicant el seu nom, cognoms i telèfon de contacte.

Les xifres

 • 1.500 autocars portaran ciutadans del conjunt del país al centre de Barcelona
 • 130.000 samarretes venudes fins ara de color groc o vermell
 • 50 colles castelleres
 • 1.200 corals convocades
 • 7.000 voluntaris treballaran per al bon desenvolupament de la mobilització
 • Més de 80 rèpliques de la V arreu del món
stats