Ultradreta

La vida extra del Tribunal Constitucional a la ultradreta

Una sentència sobre la presència de Vox al Parlament basc marca la doctrina sobre els cordons sanitaris

2 min
Santiago Abascal i Amaia Martinez entre d'altres en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'arribada de Vox a les institucions va encetar un debat entre la resta de formacions polítiques sobre com s'ha d'actuar davant l'extrema dreta. ¿És legítim fer-li un cordó sanitari, limitant al màxim la seva capacitat d'actuació? Per a l'esquerra sí que ho és, mentre que el PP i Ciutadans no hi estan d'acord. Però més enllà de dilemes ètics, el Tribunal Constitucional (TC) ja s'ha pronunciat i n'ha fet doctrina: aïllar un partit a la cambra, encara que sigui d'ultradreta i promogui la xenofòbia, no és legal. Així ho va explicitar en una sentència del 8 d'abril en què va tombar el cordó sanitari que s'aplicava a l'única representant de Vox al Parlament basc, un pronunciament que va tenir el suport de set magistrats i el vot particular de quatre que consideraven que el recurs s'hauria d'haver desestimat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Parlament basc va aprovar aïllar Vox el setembre del 2020: una decisió que a la pràctica es traduïa amb la reducció dels torns i capacitat d'intervenció de la diputada d'extrema dreta, Amaia Martínez. A més, l'òrgan tampoc permetia que el seu grup es digués Grup Mixt-Vox. La cambra argumentava que, com que el Grup Mixt admet un màxim de tres diputats i Martínez només era una, corresponia reduir-li els temps d'intervenció al ple a una tercera part, cosa que el TC considera una vulneració del seu dret de participació política. Pel que fa a la denominació del grup parlamentari, el tribunal recorda que en legislatures anteriors sí que s'havia permès que el Grup Mixt tingués la denominació del partit que l'integrava i, per tant, en aquesta ocasió s'hauria d'haver deixat que portés el nom de Vox. Finalment, el tribunal va desestimar una part del recurs que demanava donar més assessors al partit.

Sigui com sigui, la decisió del tribunal tampoc va ser unànime. En un vot particular, el magistrat Juan Antonio Xiol va rebutjar que el nom del grup mixt suposi un "obstacle" per a la "iniciativa política" del partit. A més hi va haver un segon pronunciament particular, més contundent contra el veredicte i signat per quatre magistrats, en què es destaca la "garantia constitucional de l'autonomia parlamentària" i es defensa que el reglament de la cambra basca "no conté expressament el mandat d'incloure una denominació específica" per al Grup Mixt i que, de tota manera, això no afecta "l'exercici de les seves funcions parlamentàries". Pel que fa als temps d'actuació adjudicats a la parlamentària, el text considera que "la interpretació de la legalitat parlamentària" que fa la mesa del Parlament basc no és "injustificada".

El cordó sanitari incomplet a Catalunya

Justament, els grups partidaris d'un cordó sanitari a Vox a Catalunya han optat per un aïllament parcial, pensat precisament per evitar un revés judicial. El PSC es va desmarcar de la decisió de JxCat, ERC, comuns i la CUP d'innovar amb la fórmula de càlcul i aconseguir deixar Vox sense senador. Vox ho va impugnar al TC i la qüestió està pendent de resolució. D'altra banda, els grups van decidir concedir als ultres la coordinació de dues comissions –com els pertocava per reglament–, però s'ho van fer venir bé perquè no fossin les de pes polític. Vox va renunciar a presidir-les i va titllar l'oferiment "d'autèntic insult", però aquest cop no va presentar recurs.

stats