Política 07/07/2013

Vidal-Quadras: "A Mas no li passarà com a Companys, però es pot quedar sense govern i amb l'autonomia intervinguda"

El vicepresident del Parlament Europeu veu "entre ridícul i esperpèntic" l'episodi de Sánchez-Camacho amb Método 3

Acn
4 min
Alejo Vidal-Quadras, entrevistat per l'ACN / ACN

BarcelonaEl vicepresident del Parlament Europeu i exlíder del PPC, Aleix Vidal-Quadras, carrega durament contra el procés engegat pel Govern amb la intenció de celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el popular avisa el president de la Generalitat que, encara que no seria denunciat o detingut si convoca "un referèndum il·legal" –"al Codi Penal espanyol no hi ha cap sanció" per a aquest concepte–, sí que corre el risc que l'Estat li "suspengui l'autonomia". "No li passarà com a Companys, però es pot quedar sense govern", sentencia.

El debat nacional i el "conflicte" que Catalunya manté amb l'Estat pel dret a decidir és, per Vidal-Quadras, un dels problemes més greus actualment. Creu que Mas està "arruïnant" Catalunya amb el seu "deliri independentista".

Per l'eurodiputat "no hi ha forma legal de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya sense l'autorització del govern central". Per això, si la consulta s'acaba plantejant seriosament, l'executiu de Mas "se situaria fora de la llei i en una actitud subversiva, i el que preveu la Constitució en aquests casos és la intervenció de l'autonomia". "És el que jo faria si es convoqués", ha dit, tot recordant que implicaria "la retirada dels poders per incompliment greu de l'ordre constitucional en aplicació de l'article 155".

Tot i això, Vidal-Quadras no veu Mas amb prou valentia o embranzida per celebrar la consulta. "Seria suïcida per part seva fer una cosa així i no crec que Catalunya el seguís", conclou.

El finançament com a eina per frenar el sobiranisme

Pel vicepresident del Parlament Europeu, el repte que Mas està llançant a l'Estat requereix una resposta "més contundent" de Mariano Rajoy i el seu executiu. Tant és així, que només amb el que fins ara ha fet la Generalitat, Vidal-Quadras ja assegura que hauria intervingut.

"L'ofensiva separatista fa temps que s'hauria d'haver frenat amb el finançament autonòmic. La Generalitat està en fallida, i el govern central podria haver utilitzat aquesta circumstància per negociar un suport financer a canvi de la renúncia del govern nacionalista de Catalunya als seus deliris independentistes", ha explicat, tot lamentant que "hi ha coses com aquesta que s'haurien de fer i no es fan".

El cas de la Camarga

Pel que fa a altres temes, Vidal-Quadras pensa que els casos d'espionatge a polítics coneguts a Catalunya no són gaire rellevants. "No m'interessa", repeteix cada cop que se li pregunta pel cas. I així, mirant-s'ho des de la distància i assegurant que ha seguit poc l'actualitat sobre el tema, l'eurodiputat ha qualificat els espionatges de Método 3 a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, com "historietes que em semblen una cosa entre ridícula i esperpèntica".

Tot i això, Vidal-Quadras ha volgut llançar un clar missatge a la líder del PPC, endinsada de ple en la polèmica per haver estat espiada, pactar amb Método 3 la retirada de la demanda civil i veure com el fiscal demana que el cas segueixi investigant-se perquè els espies diuen que van actuar en nom de Sánchez-Camacho. "Jo crec que quan algú es fica en el fang s'embruta; l'important és no entrar en el fang", ha etzibat a la presidenta del PPC.

El 'seguidisme' del PPC al nacionalisme català

Vidal-Quadras no amaga les seves diferències amb la líder del seu partit a Catalunya i amb la línia que assegura que la formació segueix des que ell no n'és el president regional. L'eurodiputat considera que a Catalunya, durant anys, "s'ha creat un quadre mediàtic, intel·lectual i polític que ha configurat un sistema". En aquest sentit, ha explicat que "un partit pot formar part d'aquest sistema o pot plantejar una alternativa" i que ell i el seu equip al capdavant del PPC als anys 90 "vam optar, per convicció, per plantejar l'alternativa, sense concessions, febleses, ni complexos".

Posteriorment, ha afirmat, "l'opció que es va fer és la d'integrar-se en el sistema com una força crítica suau al poder nacionalista". "I el PPC continua sent part de l'engranatge d'aquest sistema, però no una alternativa", ha criticat, tot afegint que "sense dubte, la posició del PPC hauria de ser molt més forta, més ferma, i sobretot més argumentada" davant dels nacionalistes catalans. "Però no es fa així; es practica una mena de seguidisme, arrossegant els peus, però no hi ha una autèntica oposició", interpreta Vidal-Quadras, que s'ha mostrat segur que el PPC acusarà a les urnes "aquesta posició ambigua i claudicant".

És necessari un nou partit, però diu que descarta impulsar-lo

Pel que fa a la política espanyola, Alejo Vidal-Quadras ha reiterat la "necessitat" que el PP apliqui les receptes econòmiques i fiscals que tenia al seu programa electoral i que "li marca la FAES". A més, reclama també que les reformes es facin "més ràpidament" i sense tants tràmits previs. No actuar així, segons l'eurodiputat, afebleix el PP i deixa en la societat espanyola la necessitat que aparegui un nou partit liberal.

"Aquest hauria de ser el paper del PP, però si no ho fa, jo crec que efectivament hi ha una demanda social d'un partit de centredreta, compromès amb els valors, els principis i interessos legítims d'una part molt gran dels votants del PP que hauria de ser satisfeta", remarca. L'eurodiputat assegura que "sociològicament, aquest forat existeix i que s'ha produït perquè el govern espanyol no ha complert el seu programa electoral ni ha actuat amb la fermesa necessària".

Tot i aquest convenciment i els rumors que apuntaven a la possibilitat que de cara a les properes eleccions europees Vidal-Quadras es presentés amb una plataforma política pròpia, el popular ha assegurat: "No entra en els meus plans immediats impulsar un nou partit". "Jo segur que tinc molts defectes, però l'aventurisme no n'és un. Jo sóc un català dels responsables, un català mesurat", explica per justificar que no té previst fer aquesta nova formació.

A més, afirma que no té cap intenció de deixar la seva militància en el PP, encara que finalment no repeteixi a les llistes al Parlament Europeu. "Jo hauria de marxar? Jo sóc coherent amb el que és el PP. En tot cas, haurien de ser els altres, els incoherents, els que marxessin", conclou.

I aprofita per demanar al seu partit que instauri un sistema "de democràcia interna" a l'hora de confeccionar les llistes electorals. En aquest sentit insisteix que el que cal al PP és instaurar "primàries amb el vot per sufragi universal de tots els militants". "El que caldria és democratitzar el procés per fer les llistes i no esperar la 'fumata' blanca de Gènova", sentencia.

stats