Política 03/11/2020

El jutge de vigilància penitenciària contradiu el criteri de la Fiscalia i manté el tercer grau de Bassa i Forcadell

Es desmarca de la situació de la resta de presos polítics i deixa el cas en mans del Suprem

Aleix Moldes
3 min
Carme Forcadell i Dolors Bassa surten per primer cop de la pressó

BarcelonaCarme Forcadell i Dolors Bassa mantindran el tercer grau tot i el recurs de la Fiscalia. El jutge de vigilància penitenciària ha decidit, en contra del criteri establert fins ara pel Tribunal Suprem, que poden continuar sortint diàriament de la presó fins que el Suprem no decideixi sobre el fons de la qüestió. És una decisió oposada a la que es va prendre ara fa alguns mesos en el cas de la resta de presos polítics –era una altra jutge la que decidia–, als quals es va suspendre immediatament el tercer grau.

Ara fa una setmana el titular del jutjat de vigilància penitenciària número 1, Jesús Moncada, ja va avalar el tercer grau de les dues preses polítiques basant-se en el bon seguiment dels programes de tractament i també en el fet que haguessin descartat seguir en la vida política. Es va prendre l'estiu per reflexionar sobre el tercer grau –el recurs inicial de la Fiscalia es va presentar a finals de juliol– i ja aleshores no va suspendre les sortides de la presó, malgrat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 havia optat per una decisió contrària respecte als presos de Lledoners –també els va avalar el tercer grau, però va optar per suspendre'l fins que el Suprem no s'hi pronunciés–. Ara Moncada torna a interpretar la llei penitenciària de manera diferent i manté Forcadell i Bassa en règim de semillibertat.

L'advocada de les dues preses, Marisa Díaz, donava per fer aquest dimarts al matí a TV3 que la suspensió seria inevitable i la decisió del jutge ha agafat tothom per sorpresa. L'expresidenta de l'ANC i del Parlament, Carme Forcadell, ho celebrava en un missatge a Twitter: "Alegria immensa i a la vegada molta tristesa pels companys de Lledoners". I l'exconsellera, Dolors Bassa, ha posat el focus en la Fiscalia, a la qual acusa de tenir "set de venjança".

La suspensió prevista a la llei

La disposició addicional cinquena de la Llei Orgànica del Poder Judicial estableix que quan es tracti d'una qüestió referida al grau de classificació penitenciari –en aquest cas, el tercer– i doni lloc a l'excarceració dels interns, "sempre que es tracti de condemnes per delictes greus, el recurs (de la Fiscalia) tindrà efecte suspensiu que impedirà la posada en llibertat del condemnat fins a la resolució del recurs, o, en el seu cas, fins que l'Audiència Provincial o l'Audiència Nacional s'hagi pronunciat sobre la suspensió".

El que fa el jutge Moncada a l'escrit d'aquest dimarts és posicionar-se sobre la suspensió i rebutjar-la abans que el recurs arribi al Suprem. De fet, formalment diu que sí que suspèn la interlocutòria en què avalava el tercer grau de les dues preses polítiques, però com que abans d'aquesta interlocutòria ja estaven en semillibertat, els manté la mateixa situació: "Se suspèn l'execució de la resolució apel·lada i, com que la condemnada es trobava des de l'inici de la tramitació en situació de tercer grau, s'ha d'entendre que prossegueix en tal situació en virtut de l'acord administratiu d'execució immediata, que no s'ha revocat, en tant que la interlocutòria que ha estat objecte de recurs no ha creat tal realitat del grau, sinó que l'ha ratificat". És a dir, com que no estan en tercer grau per decisió del jutge, sinó per decisió de la Generalitat, poden continuar en aquesta situació fins que el Suprem no adopti una decisió definitiva.

stats