Política 20/07/2016

El duel Vila-Conesa per la presidència del consell nacional del PDC reobre la pugna entre famílies

Els aspirants a la direcció, a l'òrgan de debat intern i a defensor del militant presenten els seus projectes pocs dies abans de la votació

Oriol March
6 min
Carles Puigdemont i Santi Vila fan un cafè a la sortida de la reunió del Govern de dimarts

BarcelonaEls associats al Partit Demòcrata Català (PDC) triaran entre divendres i dissabte la direcció executiva de dotze membres, el president o presidenta del consell nacional de la formació i el defensor o defensora del militant. La primera tria s'albira plàcida en la mesura que la llista encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí és clarament favorita davant de la candidatura de Reagrupament que lidera Ignasi Planas. La segona, però, es preveu elèctrica: Santi Vila, conseller de Cultura, i Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, es disputen liderar el principal òrgan entre assemblees -abans congressos- del nou partit. El duel entre els dos dirigents ha reobert la pugna entre famílies nacionalistes, segons assenyalen a l'ARA diverses fonts consultades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llarg de les últimes hores, Vila ha rebut suports de pes dins de les files sobiranistes. És el cas de Francesc Homs, cap de files del PDC a Madrid, que ha destacat la capacitat de "sumar" del conseller de Cultura, amb qui no sempre ha mantingut sintonia. Albert Batalla, alcalde de La Seu d'Urgell i diputat de Junts pel Sí al Parlament, també ha volgut mostrar el seu escalf a Vila a través de les xarxes socials.

El suport més rellevant de tots, fins al moment, és el del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ahir va arribar amb el conseller de Cultura a la reunió setmanal del Govern i després va anar a fer un cafè amb ell. Aquests suports han generat recels en l'entorn de Conesa, provinent del sector socialdemòcrata i propera a Josep Rull, que va sonar amb força per aparèixer dins la candidatura de Pascal a la direcció executiva però que finalment se'n va quedar fora.

Les crítiques als posicionaments de l'alcaldessa han arribat per part d'integrants de l'antiga direcció de Convergència, com és el cas de Jordi Cuminal, responsable de comunicació i encarregat de defensar els dos noms -MésCatalunya i Catalans Convergents- promoguts per la cúpula davant del congrés fundacional. Dues formulacions, per cert, que van ser durament criticades per Conesa. Cuminal no ha vist amb bons ulls unes reflexions que feia la presidenta de la Diputació de Barcelona en una entrevista a 'Vilaweb'.

Dirigents consultats asseguren que l'oficialisme està al darrere de Vila, però el seu 'staff' més proper s'ha encarregat de negar-ho repetidament. "Ara ja no és un vers lliure?", es pregunten aquestes veus. El conseller de Cultura és un dels dirigents més ben posicionats per ser candidat del PDC a l'alcaldia de Barcelona, i en cap moment ha descartat ser cap de llista a la Generalitat.

En un moment en què els dirigents del PDC volen enterrar la imatge de divisió del congrés fundacional, especialment en les seves primeres hores, les famílies reapareixen a primera fila en la pugna entre Conesa i Vila per presidir el consell nacional. Un organisme que es vol més participatiu en la nova etapa que ha arrencat l'antiga Convergència.

"No vinc a lluir-me personalment", diu Conesa

Vila i Conesa han participat aquest dimecres en un acte de campanya a la seu de Convergència, al carrer Còrsega, amb tots els aspirants a les posicions que es voten aquest cap de setmana. Ha obert foc Joan Vila, exalcalde de Bigues i Riells i tercer aspirant, que ha defensat que el consell nacional "hauria de mantenir l'esperit del congrés fundacional". "Si en aquest partit estem fent una renovació de les estructures i dels càrrecs, proposo que incorporem cares noves", ha insistit Vila.

Li ha agafat el relleu Conesa, que ha defensat que les "formes" i el "llenguatge" del PDC han de ser molt diferents de Convergència. "Estem engrescant molts sectors de la societat, i ho hem de fer bé, discutint des de la base, sense apriorismes, sense dirigismes i amb honestedat", ha assenyalat l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès. "La meva experiència és exclusivament municipal, des de la proximitat. Les bases han de continuar exercint la seva posició", ha indicat Conesa.

"Jo em sento independentista, i aquest ha de ser el nostre projecte i el nostre motiu de treball. A través de la independència tindrem el nostre progrés social", ha assegurat la presidenta de la Diputació de Barcelona. "No vinc a fer cap carrera personal, no vinc a lluir-me personalment, vinc a estar al servei de tots", ha conclòs Conesa, en un missatge encobert cap al seu rival.

"Estem vivint un veritable moment fundacional", ha arrencat Vila, citant de passada el nom del seu llibre, 'Un moment fundacional', a través del qual vol influir en la refundació de CDC. El conseller de Cultura ha fet esment explícit de la seva voluntat d'estar a "disposició" de l'equip de Xavier Trias i Joaquim Forn a Barcelona per tornar a governar a la capital catalana.

"Hem de recordar el congrés fundacional amb emoció, però em sembla que en aquests moments ningú ha de deixar de fer un pas endavant", ha ressaltat l'exalcalde de Figueres, que ha reclamat que el PDC sigui almenys "la meitat d'útil" de Convergència. "La discrepància és un valor i no un problema, però les faccions poden matar el projecte col·lectiu. Hem d'aconseguir que els corrents sumin i que tot convergeixi cap a un projecte unitari", ha reclamat.

"El nostre espai polític ens ha de distanciar dels populismes d'Ada Colau, la CUP i una mica d'ERC", ha considerat Vila, que ha recordat que des del primer moment ha fet costat a l'equip de Pascal i de Bonvehí.

Candidatures a la direcció

Ignasi Planas, cap de files de Reagrupament, ha assegurat que el PDC ha d'ampliar les seves mires. "Molts independents se'n van a ERC, caldria reflexionar-hi", ha apuntat Planas, que ha carregat contra el fet que hi hagi diputats i alcaldes que formin part de la candidatura de Pascal. "Només s'haurien de dedicar al partit", ha indicat el dirigent sobiranista, que ha demanat explicacions al grup parlamentari de la formació a Madrid per la votació d'ahir al Congrés dels Diputats. "Caldria explicar què s'ha fet i per què", ha insistit Planas.

Pascal ha assegurat que la seva llista se sent "dipositària" de l'esperit fundacional del congrés. "Hi ha una manera diferent de fer les coses, i per fi molts podem decidir per molts", ha recalcat la diputada al Parlament i portaveu de l'antiga CDC. "El tresor d'aquest partit són els associats. La nostra candidatura és transversal, de territori, que aspira a pencar molt i a posar-hi molta il·lusió. El projecte que tenim davant és de molta envergadura, i no serà fàcil", ha apuntat.

"Aquest matí no hem acabat de coordinar els missatges", ha apuntat sobre els esdeveniments a Madrid, que han generat crítiques internes soterrades al partit. Bonvehí ha estat l'encarregat de presentar les línies mestres organitzatives de la candidatura, i ha volgut deixar clar que cap dels integrants de la llista ve a fer "carrera personal". "Si el partit no és fort a Barcelona, el partit no anirà bé", ha assegurat el president de CDC al Bages.

"Us demano que, si som escollits, cadascun de nosaltres treballi de valent per passar els militants de Convergència al nou partit. No és el mateix començar amb 10.000 afiliats que amb 15.000 o 20.000. Hem d'aprofitar per fer associats aquells que no se'n volien fer", ha recalcat, i alhora ha demanat "canvis tranquils". "Si la gent té la sensació que no els tenim prou en compte, vol dir que no ho estem fent prou bé", ha considerat.

La visió de Munté

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha estat l'encarregada d'explicar les prioritats del tàndem presidencial que formarà amb Artur Mas al capdavant del PDC. "Necessitem una nova eina per recuperar valors que s'han anat empetitint", ha considerat Munté, que ha indicat que va acceptar formar part de la copresidència perquè li va reclamar Mas. "És imprescindible que ell hi sigui. Jo només podia posar-me a la seva disposició per reforçar aquesta formació política", ha considerat la consellera, que ha destacat la seva trajectòria a la UGT.

"La suma d'idees és imprescindible", ha raonat, al mateix temps que demanava que s'incorporin al PDC "persones de perfils molt diferents". "Sabeu que si aquesta oferta de 'ticket' fos merament estètica, o de cara a la galeria, no l'hauria agafat", ha considerat Munté, que s'ha posat com a prioritat "reforçar" la direcció executiva. "El coratge que hem mostrat fins ara ja no l'hem de deixar. A casa nostra cal la màxima unitat per dur això a bon port", ha insistit.

"Perquè les ales es despleguin cal molt de vent. Així podrem estar al servei i al costat de les institucions", ha reivindicat la consellera de la Presidència, que ha demanat "sumar esforços" per tal que el PDC "tingui molts cors". "Només tirarem endavant aquest projecte amb el cap ben posat i el cor molt actiu", ha considerat Munté.

L'encarregat de presentar les candidatures ha estat el president de CDC a Barcelona, Jordi Martí, que al setembre haurà de deixar el càrrec. Serà el mes en què tots les federacions del partit votaran els seus responsables a través de primàries per primera vegada a la història. La capital catalana és un dels enclavaments en què la lluita entre sectors pot ser més aferrissada, tenint en compte que Germà Gordó hi té pes específic i que hi centrarà esforços després de retirar-se a l'últim moment de la cursa per liderar la direcció executiva.

stats