Política 30/06/2015

Les associacions de municipis sobiranistes inicien una campanya per impulsar la Hisenda pròpia

Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), assegura que els ens locals estan "molt cansats del procés de recentralització del govern central"

Pau Cortés
1 min
Josep Maria Vila d'Abadal, aquest dilluns a l'Ajuntament de Vic

BarcelonaL'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han engegat aquest dimarts la campanya 'Construïm Estat. Paguem a Catalunya', per tal que els ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres ens locals catalans gestionin els seus impostos a través de l'Agència Tributària Catalana, una de les estructures d'estat que s'han creat. L'objectiu és que els ens facilitin les dades, encara que han subratllat que en cap cas se les obligarà a fer-ho, i ajudar a la Generalitat a desenvolupar una "estructura d'estat importantíssima". La idea és també convèncer a empresaris i ciutadans a fer el mateix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues entitats han anunciat que 67 municipis ja han fet el pas i que 173 han aprovat mocions per fer-ho properament. En aquest sentit, el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, ha denunciat que alguns processos d'adhesió s'han vist endarrerits i, fins i tot, frenats per les advertències d'il·legalitat dels interventors dels consistoris.

El president de l'ACM, Miquel Buch, ha aprofitat per carregar contra el procés de "recentralització", del qual diu que els municipis comencen a estar-ne molt cansats, i de "l'ofegament" econòmic qual es veuen sotmesos per part del govern espanyol. Justament, aquest acte ha coincidit amb la presentació per part de la Generalitat d'una publicació en què també es criticava aquest mateix procés de recentralització. Sobre l'acceptació a tràmit per part del Tribunal Constitucional del recurs del govern central contra les estructures d'estat, que inclou l'Agència Tributària, Vila d'Abadal ha assegurat que això els "anima" a tirar endavant amb aquesta campanya.

stats