Política 09/11/2020

Marta Vilalta, Teresa Jordà i Raquel Sans es perfilen com a caps de llista d'ERC per al 14-F a Lleida, Girona i Tarragona

Presentaran candidatura a les primàries i són les més ben posicionades per guanyar-les

Quim Bertomeu
3 min
Primera reunió de la nova executiva d'ERC encapçalada per Marta Vilalta i Pere Aragonès

BarcelonaDe mica en mica es van aclarint les incògnites de la llista que presentarà Esquerra a les eleccions del Parlament del 14 de febrer. Si dissabte, a través d'una carta oberta a l'ARA, el vicepresident del Govern i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, anunciava que es presentaria a les primàries per ser el candidat dels republicans a la presidència, aquest dilluns s'han començat a perfilar altres detalls. Així, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta (Torregrossa 1984), es presentarà a les primàries per ser la cap de llista a la circumscripció de Lleida, la consellera Teresa Jordà (Ripoll, 1972) farà el mateix a Girona i la diputada Raquel Sans (Valls, 1980) ho farà a Tarragona. Aragonès, Vilalta, Jordà i Sans seran, doncs, els caps de cartell del 14-F si no hi ha una sorpresa que seria majúscula.

Ara tenen fins al 18 de novembre per trobar els avals per presentar la candidatura a aquest procés intern de selecció. Hi pot haver altres aspirants que ho busquin, però aquests són els quatre noms beneïts per la direcció i, per tant, tenen la nominació encarada. El pla d'igualtat del partit marca que almenys dos dels quatre cap de llista han de ser dones –cosa que es complirà–, i que les llistes han de ser cremallera, és a dir home-dona o dona-home, successivament. A través de Twitter, Vilalta ha explicat que fa el pas perquè considera que actualment és "més important que mai" estar al servei de la gent. Jordà s'ha mostrat convençuda que una victòria d'ERC farà que Catalunya pugui "avançar abans" cap a la independència.

Renovació

Vilalta i Sans, les dues periodistes de formació, són valors a l'alça del partit. La primera és secretària general adjunta des del setembre del 2019, és a dir, la persona amb més poder a la formació després del president, Oriol Junqueras; la secretària general, Marta Rovira, i el mateix Aragonès. Sobre ella ha recaigut el pes de portar el dia a dia del partit republicà, del qual, a més, és la portaveu. Ja havia sigut diputada del 2012 al 2015 –ho torna a ser des del 2018– i va ser directora general de Joventut entre el 2016 i el 2018. Sans fa només una legislatura que exerceix de diputada, però en l'últim congrés d’ERC ja va fer el salt a l'executiva com a vicesecretària general de dones. Pel que fa a Jordà, té una trajectòria més llarga que les dues primeres. Va ser alcaldessa de Ripoll entre el 2003 i el 2011, quan va fer el salt al Congrés de Diputats. Allà hi va ser fins al 2018, quan el partit la va fer tornar per ocupar una de les cadires del consell executiu liderat llavors per Quim Torra.

Si es confirmen els quatres noms, les llistes d'ERC registraran un canvi substancial respecte de les catalanes del 2017. No repetirà cap dels quatres candidats de llavors: Oriol Junqueras (Barcelona), Dolors Bassa (Girona), Òscar Peris (Tarragona) i Meritxell Serret (Lleida). D'aquests, Junqueras i Bassa no podrien fer-ho encara que volguessin a causa de la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Els canvis seran especialment profunds a Barcelona, on no repetiran sis dels deu primers noms de la llista de fa tres anys, tot i que bona part d'ells pràcticament no van poder exercir de diputats. Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Carles Mundó estan inhabilitats; Marta Rovira, a l'exili, es va autodescartar fa poc, i Toni Comín ha deixat l'òrbita d'ERC per passar a la de JxCat.

Amb els noms d'Aragonès, Vilalta, Jordà i Sans com els més ben posicionats a la graella de sortida, poques incògnites quedaran sobre la candidatura republicana. Potser la més substancial és saber qui ocuparà el número dos Aragonès a Barcelona. Només un cosa és segura, i és que serà una dona.

stats