Clavegueres de l'Estat
Política 28/05/2021

Villarejo afirma ara que s'intercanviava missatges directament amb Rajoy

L'excomissari confirma el cas Kitchen en la seva primera compareixença al Congrés

3 min
L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, a la comissió d'investigació del cas Kitchen

MadridJosé Manuel Villarejo s'autoproclama “l’Atapuerca de la història recent d’Espanya” en la seva primera compareixença al Congrés. A la comissió d’investigació sobre el cas Kitchen, del qual ha confirmat l’objectiu de robar a Luis Bárcenas documentació comprometedora per al PP, dona corda a les inquietuds dels diputats en molts fronts: des del cas Faisán fins a l’operació Catalunya, la Gürtel, i ETA. L’excomissari de la Policia Nacional, però, té clara la bomba informativa del dia: s’intercanviava missatges amb Mariano Rajoy. La seva sospita és que l’expresident estava interessat en la Kitchen perquè Bárcenas tindria informació sobre “comptes a l’estranger de personalitats vinculades a altes institucions de l’Estat”. Fins i tot dona detalls del número de telèfon al qual escrivia: començava per 650 i acabava per 10.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El caramelet el concedeix a la portaveu de Vox, Macarena Olona, que fa pocs mesos va visitar-lo a la presó. Ara està en llibertat –l’Audiència Nacional li va aixecar la presó preventiva abans d’arribar al límit dels quatre anys– i acudeix al Congrés amb una boina com la que duia en una de les fotografies que els últims anys han servit per il·lustrar les infinites notícies que s’han publicat sobre ell i la seva tèrbola activitat per les clavegueres de l’Estat.

Des que a la dècada dels 90 va tornar a Espanya per ocupar-se de tasques d’intel·ligència, Villarejo ha treballat per a deu ministres de l’Interior, tal com ha recordat. Una llarga experiència que ha permès que aquesta tarda els portaveus obtinguessin respostes sobre gairebé tot, per bé que difuses i sempre amb la cautela d’haver-les de posar en dubte. Com passa també amb Luis Bárcenas, Villarejo no té proves sobre el que explica perquè estan sota secret i denuncia que la justícia l’hi veta l’accés.

Possiblement això ja és el mateix reflex de les clavegueres, obscures i blindades, de les quals l’excomissari no renega. Al contrari, considera que “netegen” i que són necessàries per als interessos de l’Estat. I si al jaciment d’Atapuerca s’han fet troballes essencials que expliquen la història de la humanitat, en Villarejo residiria informació clau de l’etapa democràtica espanyola. Aquest dijous ha assegurat que les “estructures opaques” existeixen des que va acabar la dictadura.

Com a tresor que es considera, l’excomissari s’ha caracteritzat per fer un ús selectiu de tot el que sap a través dels mitjans. El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha incidit en aquest aspecte i li ha preguntat per la seva relació amb nombrosos periodistes com Eduardo Inda (Ok Diario), Pedro J. Ramírez (El Español) i Esteban Urreiztieta (El Mundo), però també amb Ana Terradillos (Cadena SER). “Amb l’enemic. Fixi’s, amb Prisa, el govern!”, ha rigut Villarejo, i ha ironitzat que amb tots aquests interlocutors no es ficava al llit. “Vostè coneix millor que ningú el funcionament dels mitjans perquè ara tenen aquell el mitjà nou amb la senyora Dina [La Última Hora]”, li ha retornat l’acusació velada.

“El seu país és un comtat”

Gairebé tothom s’ha acostat a Villarejo [“encara que ells ara ho neguin”]. Des de Pedro Sánchez –ha assegurat que li va trucar quan es va filtrar la seva conversa amb l’ara fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado– fins a Pablo Iglesias, exlíder d’un partit que, ha dit, va veure amb “simpatia” quan va néixer. Fins i tot els líders independentistes –amb qui va coincidir a la presó– van demanar-li un cafè quan sortissin d’Estremera, segons ha explicat a Mireia Vehí. La diputada de la CUP l'ha conduït cap a un debat sobre l’independentisme que ha deixat un altre titular. “El seu país és un comtat. [Que Catalunya] és un país és una entelèquia”, ha manifestat, malgrat professar un “profund carinyo” pel poble català. L’únic que s'ha quedat sense rebre va ser el rei –amb qui no consta que parlés–. Abans que res, Villarejo és un “patriota”.

stats