Política 20/03/2018

La fiscalia demana llibertat sota fiança de 100.000 euros per a Forn

Actua per ordre directa del fiscal de l'Estat; fa una setmana va demanar mantenir-lo a la presó

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Joaquim Forn: “Si ens inviten a buscar una alternativa a BComú, ho aprofitarem”

MadridS'obre una porta per a la llibertat de Joaquim Forn. La Fiscalia del Tribunal Suprem canvia de criteri i, seguint instruccions del fiscal general de l'Estat i per "imperatiu legal", segons fonts jurídiques, ha demanat la llibertat sota fiança de 100.000 euros per al conseller d'Interior en una vista de només 40 minuts davant del tribunal d'apel·lacions. L'acusació popular, en canvi, representada pel partit d'extrema dreta Vox, ha demanat que continuï en presó preventiva. Per tant, el tribunal podria decidir mantenir-lo en presó, tot i que la posició del ministeri públic -sempre molt dura contra els presos polítics- pesa molt. El Suprem té previst resoldre en el pròxims dies. Podria ser avui o demà mateix, igual que ja va fer amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la passada Nit de Reis. Si la sala penal accepta, caldrà que Forn ingressi la fiança abans de sortir de la presó.

Ordre directa de Sánchez Melgar

Segons fonts jurídiques, el fiscal del Suprem, Fidel Cadena, ha assenyalat que demanava la llibertat sota fiança de 100.000 euros per al conseller d'Interior per "imperatiu legal", és a dir, per ordre directa del fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar. Ha invocat així l'article 25 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal i no ha presentat cap argumentació. Aquest article estipula que el fiscal en cap "podrà impartir als seus subordinats les ordres i instruccions convenients al servei i a l'exercici de les funcions, tant de caràcter general com referides a assumptes específics".

En l'escrit de la Fiscalia General de l'Estat s'assenyala que es demana la llibertat per a Forn per "raons humanitàries" després de tenir coneixement de l'aparició de la tuberculina i malgrat que el fiscal del Tribunal Suprem ha respost que n'hi havia prou amb un tractament a Estremera. En segon lloc, perquè el 24 de gener va renunciar a l'acta de diputat com a "mostra de la seva intenció manifesta de cessar la seva activitat delictiva", cosa que comporta un "nul impacte del risc de reiteració delictiva". Llavors Llarena va decidir mantenir-lo a la presó. I en tercer lloc, per la "falta de reiteració delictiva derivada de les seves manifestacions i/o actuacions des que es va iniciar el compliment de la mesura cautelar".

Als calabossos de l'Audiència, però no al Suprem

Forn, a última hora, va demanar ahir al migdia no comparèixer al Suprem. La petició del trasllat, però, ja estava en curs i aquest matí a primera hora la Guàrdia Civil l'ha traslladat fins als calabossos de l'Audiència Nacional. Ara bé, finalment s'ha decidit no entrar-lo per la porta del darrere amb un furgó de la Policia Nacional fins al Suprem perquè defensés la seva posada en llibertat. Fonts jurídiques assenyalen que l'advocat de Forn, Cristóbal Martell, ha defensat durant mitja hora el "pronòstic negatiu de reiteració delictiva". La fiscalia, al seu torn, no ha fet cap al·legació i ha assenyalat que demanava la llibertat per "imperatiu legal", és a dir, seguint ordres del fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar.

Serà el primer cop que la sala penal del Suprem -integrada per tres magistrats i encarregada de revisar les decisions del jutge instructor Pablo Llarena- resolgui sobre la llibertat de Forn. Fins ara Llarena ha tancat la porta tres cops a deixar Forn en llibertat: el 4 de desembre, el 4 de gener i el 2 de febrer, sempre reiterant que hi havia risc de reiteració delictiva, malgrat que va renunciar a la via unilateral i va assegurar que no tenia intenció de tornar a ser conseller. Llarena també té pendent resoldre un recurs presentat fa dues setmanes, en què s'al·legava també que Forn havia donat positiu a la prova de tuberculina. La fiscalia sempre havia demanat presó per a Forn al·legant risc de reiteració delictiva. De fet, el 12 de març va oposar-se a deixar-lo en llibertat defensant que podia seguir el tractament en contra del bacil de la tuberculosi a Estremera mateix.

stats