Política 14/12/2015

El vot pel correu creix prop d'un 35% tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat

Les comunitats autònomes on s'han registrat més increments de sol·licituds són les Balears (un 77% més), les Canàries (63%), Galícia i Andalusia (45%)

Marc Toro / Roger Tugas
2 min
Ahir molts electors emigrants denunciaven  a internet que no havien rebut les butlletes.

BarcelonaLes eleccions espanyoles d'aquest 20 de desembre destaquen per la incertesa dels seus resultats, però també per la seva importància. Els vots de diumenge que ve determinaran les majories que hauran de fer front a una crisi econòmica que encara causa estralls, el greu problema de la corrupció a l'Estat o el conflicte del mateix Estat amb Catalunya, entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest escenari, es preveu que la participació augmenti respecte dels comicis espanyols del 2011, quan va votar un 71,69% del cens. S'arribarà al 80% que reclama C's per guanyar les eleccions? És difícil de preveure. El que no sembla dubtar ningú, però, és que el nivell d'abstencionisme serà menor que fa quatre anys.

El primer argument per defensar aquesta teoria és el nombre d'electors que han optat pel vot per correu. Segons revela Correus en un comunicat difós aquest dilluns, fins divendres –l'últim dia en què es podia accedir a aquesta modalitat de vot– es van rebre més de 783.000 sol·licituds de vot per correu, de les quals 774.155 ja han estat entregades a les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral –encarregades de comprovar la inscripció dels sol·licitants en el cens i de remetre'ls la documentació electoral.

Aquesta darrera xifra, comparada amb la que es va registrar a les darreres eleccions generals (574.551), suposa un increment del 34,7% de les sol·licituds de vot per correu al conjunt de l'Estat. I en algunes comunitats autònomes, el creixement ha estat superior. Les Canàries lideren aquest rànquing, amb un 77% més d'electors que han optat pel vot per correu.

Per darrere seu hi ha les Canàries (un 63% més), Galícia (45,7%) i Andalusia (45,4%). El vot per correu a Catalunya ha crescut un 34,4%, en la línia de la mitjana estatal. L'increment, de fet, ha tingut lloc en totes les comunitats autònomes, tot i que en algunes el creixement no ha estat tan destacat. És el cas País Basc (6,9% més), Melilla (9,5%) i Navarra (7,1%).

Correus recorda que, un cop rebuda la documentació electoral, els destinataris tenen fins dimecres, 16 de desembre, per dipositar el sobre amb el seu vot en els gairebé 10.000 punts d'admissió repartits per l'Estat.

stats