Política 29/02/2016

La votació del segon debat d'investidura de Pedro Sánchez serà finalment divendres al vespre

El PP i Podem s'havien posicionat en contra del fet que se celebrés en dissabte, com havia previst inicialment el president del Congrés, Patxi López

Ferran Casas
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz després dels resultats de les eleccions generals del 20-D / REUTERS

MadridLa segona votació d'investidura del candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, se celebrarà finalment aquest divendres i no pas el dissabte al matí, tal i com havia proposat en un primer moment el president del Congrés dels Diputats, Patxi López. Aquesta modificació en el calendari de la investidura , que ha explicat el mateix López després de la reunió de la mesa i la junta de portaveus, havia de ser analitzada avui, però l'òrgan de govern de la cambra ni tan sols ho ha plantejat, de manera que tampoc ha calgut una votació dels grups que en formen part.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el PP com Podem s'havien oposat que habilités el dissabte per al ple, cosa que sí veien convenient i ajustat a dret tant el PSOE com Ciutadans, després que els populars amenacessin la setmana passada amb portar aquesta votació d'investidura al Tribunal Constitucional (TC). Així doncs, el debat d'investidura començarà el dimarts a dos quarts de cinc amb la intervenció de Sánchez. Els grups volien, com sempre s'havia fet en els debats de política general i els d'investidura d'altres anys, que l'aspirant fes el seu discurs al matí i a la tarda comencés el debat amb els grups, de major a menor llevat del seu, el socialista, que tanca el debat. Acusen el PSOE de voler tot el protagonisme de dimarts per al seu líder.

Així les coses, les intervencions de la resta de grups, i per tant el debat, es concentrarà el divendres. Al matí, el ple començarà a les nou, intervindran PSOE, Podem i C's i a la tarda ho faran ERC, DL, PNB i mixt. Cada portaveu tindrà mitjà hora i rèpliques i dúpliques. A les nou del vespre es calcula que hi hagi la primera votació, en que Sánchez necessitaria majoria absoluta per sortir. El divendres al vespre serà la segona entenen que quan es voti ja farà 48 hores de l'anterior votació. La segona votació, en que només calen més vots a favor que en contra, vindrà precedida d'un debat molt més curt (un torn de cinc minuts per grup).

De moment, Sánchez no té els suports necessaris per sortir investit com a president. Només té el suport de dos dels quatre grups majoritaris de la cambra –PSOE i Ciutadans– i el PP ja li ha fet saber que de cap manera li pensa fer costat, igual que Podem, formació molesta després de l'acord dels socialistes amb el partit d'Albert Rivera.

El temps d'intervenció

El grup de Podem-En Comú Podem-En Marea es repartirà el temps entre els seus portaveus durant el debat d'investidura de dimecres. Segons ha informat el partit morat, Pablo Iglesias intervindrà 21 minuts, Xavier Domènech sis minuts, i Alexandra Fernández, portaveu d'En Marea, tres minuts. En canvi, al tenir grup propi, tant el portaveu d'ERC, Joan Tardà, com el de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, intervindran cadascun trenta minuts. És a dir, cinc vegades més que no pas Domènech.

stats