Política 13/06/2019

Vox opta pel grup dels ultres polonesos i els nacionalistes flamencs a l'Eurocambra

Asseguren que el CRE s'ha compromès a respectar la "integritat i l'ordre constitucional" dels estats

Germán Aranda / Júlia Manresa
2 min
El secretari general de Vox, Javir Ortega Smith.

Madrid / Brussel·lesEl partit ultradretà espanyol Vox ha hagut de fer oficial quins seran els seus companys de grup parlamentari a l'Eurocambra després que l'ultradretà de la Lliga, Marco Zanni, hagi avançat aquest dijous que tenien un pacte amb el grup dels conservadors i reformistes (CRE). Des dels conservadors europeus, però, asseguren que no es decidirà fins la propera setmana de manera oficial. Vox ja havia mantingut converses amb aquest grup abans de les eleccions generals espanyoles i després de l'escalada a Andalusia, tot i que no s'havia formalitzat cap acord. Els conservadors i reformistes europeus compten amb els ultradretans polonesos del PiS (Llei i Justícia), els 'tories' britànics i també amb l'N-VA els nacionalistes flamencs que han donat suport al moviment independentista català i a tots els exiliats a Bèlgica. Fonts dels nacionalistes flamencs apunten a l'ACN que encara no han decidit si seguiran o no dins el grup i declinen fer cap comentari sobre la possible entrada de Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, en el seu comunicat, Vox destaca que el grup "'s'ha compromès amb el respecte a la sobirania nacional, integritat i ordre constitucional de tots els estats membres" i dona per fet que seran acceptats. Principalment, però, era un grup parlamentari integrat amb els conservadors britànics que van patir una gran davallada després de els europees en favor del partit del Brexit de Nigel Farage. Per això, si el Brexit s'acaba produint el 31 d'octubre el grup podria perdre els eurodiputats britànics. Tot i això, el partit més important d'aquest grup és el dels polonesos de Llibertat i Justícia, que tenen 23 eurodiputats.

Vox assegura en el seu comunicat que "frenarà les aspiracions federalistes d'altres grups d'esquerra" a la Unió Europea dins d'aquest grup i que exigirà el "respecte, la promoció de les llibertats individuals i familiars més elementals amenaçades a Europa pel consens socialdemòcrata". I, malgrat asseure's al mateix grup on hi ha els nacionalistes flamencs, assegura que en el seu camí a Europa, on aterren amb tres eurodiputats, defensaran "l'ordre constitucional i la sobirania dels estats membres davant les intromissions de les institucions comunitàries" que qualifiquen d'"abusives i qüestionables". Posen especial èmfasi en destacar que Vox ha optat per aquest grup un cop han estat convençuts del seu compromís "sense excepció" de tots els partits que l'integren de "no interferir en l'ordre constitucional".

En la mateixa línia reiteren que han assegurat la seva autonomia de vot en qüestions com la defensa del món rural, les tradicions culturals i la promoció de la identitat cristiana a Europa. Vox assegura que el copresident del grup, Ryszard Legutko, els ha transmès en una carta que els integrants del seu grup "no participen ni promouen, sota l'empara del grup, activitats que qüestionen la política interior, la Constitució o la integritat sobirana d'un altre estat membre". Els representants de Vox al Parlament Europeu consideren que aquest compromís és una prova necessària de "la força i el respecte que mereix Espanya i el seu ordre constitucional".

D'aquesta manera es confirma que Vox ha rebutjat l'oferta del grup de Matteo Salvini i Marine Le Pen, que han comunicat també aquest divendres que es diran Identitat i Democràcia.

stats