Política 29/08/2018

Vox es querella per rebel·lió contra el jutge belga que estudia la demanda contra Llarena

El Consell Fiscal decidirà si demana al ministeri de Justícia la documentació sobre la demanda

Efe
2 min
El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu

MadridVox, que exerceix d'acusació en la causa oberta pel Procés, ha presentat a l'Audiència Nacional una querella per rebel·lió contra el jutge belga que estudia la demanda civil interposada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella atribueix al magistrat del tribunal de primera instància francòfon la comissió d'un delicte de rebel·lió o alternativament de sedició, dels quals seria responsable "com a còmplice", i també d'un delicte contra la pau i independència de l'estat espanyol.

Vox ha presentat la querella a l'Audiència Nacional ja que es tracta de fets comesos fora del territori espanyol i ho ha fet "davant la inacció del govern d'Espanya".

D'altra banda, la plataforma d'advocats Moviment24DOS va anunciar ahir que es querellarien per prevaricació i usurpació de funcions contra el jutge belga si admet a tràmit la demanda civil que Puigdemont i quatre dels seus exconsellers van presentar contra Llarena.

Consideren que la demanda és un "injustificat atac a la integritat i dignitat de la jurisdicció espanyola" i amenacen d'emprendre també accions civils contra el jutge "pels danys que s'ocasionin en l'interès col·lectiu de la ciutadania en general i els professionals en dret, en particular, en el manteniment de la independència" de la justícia espanyola.

Informació sobre Llarena

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, sotmetrà a consideració del Consell Fiscal la decisió de demanar al ministeri de Justícia tota la documentació existent sobre la demanda presentada contra el jutge Pablo Llarena a Bèlgica i sobre els passos fets per defensar-lo.

Fonts de la fiscalia han informat que Segarra inclourà aquest punt en l'ordre del dia del pròxim Consell Fiscal, que se celebrarà el 18 de setembre i en el qual s'estudiarà si és procedent o no demanar els papers i en quins termes.

La fiscal general ha pres aquesta decisió després de la petició de cinc vocals del Consell Fiscal representants de l'Associació de Fiscals –conservadora i majoritària a la carrera– que reclami tota aquesta documentació. Reclamen que el Consell Fiscal tingui "coneixement complet" de les actuacions dutes a terme en defensa de la sobirania jurisdiccional espanyola, la independència dels seus tribunals i la del jutge Llarena.

Els vocals, en concret, volen que se'ls remeti còpia de la citació i la demanda presentades a Bèlgica per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i quatre exconsellers, la versió traduïda a l'espanyol, els dictàmens de l'Advocacia de l'Estat sobre el cas, la resolució final del ministeri acordant la defensa d'Espanya i de Llarena i qualsevol altra informació o document relatius al cas.

L'escrit el signen els vocals Concepció Taló, Juan Andrés Bermejo, Juan Francisco Rius, María Rosario Lacasa i María Rosa Rubio, que consideren la demanda "un atac intolerable" a la democràcia espanyola, a la integritat jurisdiccional dels tribunals espanyols i a la independència judicial.

stats