Cas Tsunami

Wagensberg s'instal·la a Suïssa pel cas Tsunami

Altres investigats, en canvi, com Josep Lluís Alay opten per fer "vida normal" a Catalunya

3 min
Ruben Wagensberg durant una sessió al Parlament

BarcelonaEl diputat d'ERC Ruben Wagensberg s'ha instal·lat "de manera temporal" a Suïssa davant la pressió judicial del cas Tsunami Democràtic. El republicà, acusat pel jutge Manuel García-Castellón de ser un puntal de les protestes en contra de la sentència del Procés el 2019, se n'ha anat a l'estranger, segons ha avançat El Confidencial i ha confirmat l'ARA. Ho ha fet perquè tem que si el citen en algun moment sigui per decretar mesures provisionals com la presó preventiva. Ara bé, en declaracions a l'ACN ha matisat que no es considera "exiliat" perquè ni tan sols ha estat encara citat pel magistrat. El motiu d'anar-se'n, però, és polític: "Tinc pànic de tornar a Catalunya veient com s'està posant la situació", ha dit. Això no ha impedit la seva crítica a Junts després de tombar la llei d'amnistia aquest dimarts: "Els hem fet la feina, la llei està tombada i no ho han fet ells", ha comentat, referint-se als partits de la dreta espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia de Wagensberg no és la que han pres, però, altres encausats de Tsunami, també investigats per terrorisme com ell i a qui en qualsevol moment el jutge García-Castellón pot cridar-los a declarar. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, el cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha optat per fer "vida normal" i "viatjar quan li pertoca per feina". En el cas d'Alay no només està investigat per Tsunami Democràtic, sinó que té pendent un judici enguany per haver representat Puigdemont en el referèndum de Nova Caledònia i també està imputat en el cas de Volhov, en què plana la possibilitat de ser imputat pel delicte de traïció. Alay és un dels casos que Junts considera que ara mateix quedaria fora de l'amnistia si s'aprovés l'articulat actual. Ara mateix estan exclosos els delictes de terrorisme i de traïció, delictes que ara mateix planen sobre ell i també l'expresident Carles Puigdemont. D'altra banda, Marta Molina, que també està investigada per terrorisme, estava aquest dimecres a Madrid.

La salut mental

Wagensberg ja feia temps que no participava en les reunions de la mesa del Parlament, de la qual és secretari quart. De fet, la persecució del magistrat García-Castellón, que pretén evitar l'aplicació de la futura llei d'amnistia, ha inquietat els diversos investigats en aquest cas, més enllà del republicà. La investigació per terrorisme que ha promogut coincidint amb la tramitació de la llei podria esquivar l'oblit judicial. Wagensberg ha explicat que l'ànim persecutori de la justícia ha afectat la seva salut mental i li ha arribat a provocar ansietat i angoixa. "Havia patit episodis d’ansietat a l’inici d’aquesta legislatura, que van tornar just abans de Nadal, i aquestes últimes setmanes han tornat a aparèixer", ha explicat.

A Ginebra, el diputat d'ERC té previstes diverses reunions amb advocats i organitzacions que vetllen pels drets humans amb l'objectiu de tractar el seu cas. D'altra banda, la investigació per Tsunami Democràtic també afecta l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, tots dos a l'exili, però també altres persones del moviment independentista, entre les quals el seu entorn proper. També s'investiga la mà dreta de Puigdemont, Josep Lluís Alay; empresaris com Oriol Soler, Xavier Vendrell i Josep Campmajó, i altres personalitats com l’exdirectiu d’Òmnium Cultural Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez, la professora i delegada de l’Intersindical-CSC Marta Molina, l’enginyer Jaume Cabaní i el banquer suís Nicola Flavio.

stats