Política 14/05/2015

Wert culmina la llei per provar de fer tornar els toros a Catalunya

Només el PP dóna suport a la normativa sobre la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial

Joan Rusiñol
2 min
L'oposició acusa el PP de voler reinstaurar els toros a Catalunya. EFE

MadridEl Congrés aprova aquest dijous, de forma definitiva, el projecte de llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial. Per als grups de l'oposició, l'objectiu últim de la normativa és blindar la tauromàquia a tot l'estat espanyol i, per tant, provar de tenir una eina jurídica perquè se'n tornin a fer a Catalunya. Així ho va admetre, gairebé de forma involuntària, el president de la comissió de Cultura del Congrés, Juan Manuel Albandea, reconegut aficionat als toros. També recentment ho va reconèixer el subsecretari d'Eduació, Cultura i Esport, Fernando Benzo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tràmit d'aquest dijous al matí ja és l'últim pas de la tramitació parlamentària, en què es vota el text amb les esmenes que s'han incorporat al Senat i que no han servit per convèncer la resta de grups.

La diputada de CiU Montserrat Surroca ha lamentat que tiri endavant una nova llei "amb el segell Wert", l'endemà de la polèmica pel comentari del ministre sobre la suposada situació del castellà a les escoles catalanes. Surroca ha denunciat que es tracta d'una normativa "recentralitzadora, que envaeix competències de la Generalitat i que respon a criteris intervencionistes".

"És un artifici, una ocurrència més" de Wert, ha afirmat la parlamentària catalana, que, com també ha defensat el Partit Nacionalista Basc, ha subratllat que no és una llei ni "necessària" ni prioritària. Surroca també ha reiterat que la voluntat del ministeri és blindar la tauromàquia "per la porta del darrere".

Voluntat de "sembrar discòrdia"

Ascensión de las Heras, en nom de l'Esquerra Plural, ha titllat la nova llei de "capritx del PP" i de "provocació i imposició". A més, ha assegurat que una societat desenvolupada no hauria de legislar per "mantenir el maltractament dels animals per plaer o divertiment", amb referència a les curses de braus.

En nom del grup socialista, la valenciana Susana Ros ha acusat el ministre de voler "sembrar la discòrdia i l'enfrontament" allà on no hi havia problemes fins ara. "Ni la cultura ni el patrimoni són elements per recentralitzar", ha avisat. "Legislen per enfrontar i enredar", ha reblat, si bé ha anunciat que, malgrat tot, el seu grup s'abstindrà en la votació.

Juan de Dios Ruano, en nom del PP, ha esquivat el debat dels toros i –citant Salvador Espriu, entre altres poetes– ha dit que l'objectiu real de la llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial és la defensa de les "moltes veus i un sol amor per la cultura espanyola", que, segons ha dit, és diversa i plural.

stats