EVOLUCIÓ POLÍTICA
Política 25/11/2011

Els nous partits xenòfobs i verds s'estampen contra la llei electoral espanyola

La crisi ha provocat la irrupció de noves formacions a molts parlaments europeus, una tendència que va tenir translació en els resultats del 20-N

Roger Tugas
1 min
Juan López de Uralde parlant al juny amb l'excap de files d'IU a Madrid Inés Sabanés, que s'ha incorporat a Equo.

BarcelonaLa crisi ha provocat l'auge de nous partits a la majoria de països europeus. El Congrés espanyol, però, ha quedat al marge d'aquesta renovació i ni les formacions xenòfobes –segona o tercera força a molts parlaments del continent– ni les ecologistes –reforçades a Alemanya i França– s'han pogut obrir pas en el mapa de partits de l'Estat. De fet, Plataforma per Catalunya ha baixat en vots fins i tot respecte les catalanes de fa un any i la nova aposta de l'ecologisme espanyol, Equo, tan sols ha obtingut representació en coalició amb Compromís. Els partits pirates també estan obtenint representació a Suècia i Alemanya i a Espanya segueixen com a força marginal.

Bona part de la culpa d'això la té la llei electoral, segons els experts, que dificulta l'aparició de noves formacions si no concentren molt el vot en circumscripcions concretes. I a Madrid o Barcelona, on seria més fàcil entrar, no hi ha demanda de nous partits.

Podeu llegir l'article complet a l'ARA PREMIUM.

stats