Despesa en defensa

Xoc entre el PSOE i Sumar per la inversió de 1.129 milions d'euros en armament

Els de Yolanda Díaz es van oposar a la mesura, però el consell de ministres va tirar-la endavant igualment

2 min
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz al congres

MadridLa despesa en defensa és una font de discrepàncies en el si del govern espanyol. Mentre que el PSOE està compromès amb augmentar-la, Sumar no comparteix la política d'ampliar les partides destinades al pressupost militar. Així ho va expressar la formació de Yolanda Díaz en el si del consell de ministres, que aquest dimarts va aprovar per la via d'urgència i sense fer-ne publicitat una inversió de 1.129 milions d'euros per incrementar la "reserva estratègica disponible" de l'Estat i reforçar les seves "capacitats de diversos sistemes d'armament, material, munició i equipament militar" davant el context internacional "incert i inestable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una decisió a la qual Sumar es va oposar per "vies formals i informals", segons fonts de la formació de la vicepresidenta segona. "L'espai de Sumar al govern ha plantejat objeccions" en el "circuit ministerial", remarquen. La "celeritat no justificada" amb què s'ha donat llum verda a una xifra que suposa "una mica més del 8% del pressupost anual de Defensa" i la "preocupant pràctica de recórrer a crèdits extraordinaris i fons de contingència per a aquesta mena de partides" són alguns dels arguments esgrimits. Sumar recorda, a més, les advertències que el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes van fer el 2015 i el 2016 contra finançar l'increment de la inversió militar com si fos una despesa no prevista. "No s'aporten causes objectives ni justificació adequada", insisteixen.

Ara bé, tot i plantejar al PSOE que els cinc ministeris de Sumar no hi estaven d'acord, la partida es va aprovar igualment. "Cal invertir en defensa, ha de quedar molt clar: invertir en defensa és invertir en pau", ha subratllat aquest dimecres la ministra de Defensa, Margarita Robles. I és que la inversió en defensa és un afer incòmode per als de Yolanda Díaz, que davant la impotència per la incapacitat de fer cedir els socialistes ni tan sols van mencionar-ho en el pacte de coalició subscrit l'octubre passat. Sumar, com a soci minoritari, es veu abocat a acceptar que és el PSOE qui marca la línia de l'executiu sobre el pressupost militar, i el plantejament de Sánchez, compromès amb l'OTAN, és elevar-lo fins al 2% del PIB de cara al 2029.

Fa una setmana, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, aprofitava la compareixença del president del govern espanyol a la cambra baixa per demanar-li que suspengui aquest compromís "perquè primin les necessitats socials del poble espanyol". Sánchez no va recollir el guant i va mantenir que cal més inversió en matèria de defensa. I de les paraules als fets que, públicament, cap ministre de Sumar ha sortit a criticar. De fet, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha generat polèmica per haver reaccionat adduint que a Espanya "els costos en defensa són força inferiors als d'altres països" i assumint, des de la resignació, que "sempre són al pressupost".

Ho ha criticat Podem, que ha contraposat el posicionament de García amb el que tenia el partit lila quan formava part de la coalició de govern. "Nosaltres ens hi hem oposat sempre", ha expressat l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, en roda de premsa. Per la seva banda, la líder del partit lila, Ione Belarra, s'ha fet ressò a X de les declaracions de García, que ha interpretat com un posicionament a favor de la despesa militar.

stats