Economia 26/03/2015

Per què tan poca gent canvia de companyia energètica?

Durant el tercer trimestre de l'any passat va caure el nombre de clients que van canviar d'operadora. Competència estudia si les companyies estan posant traves i avisa que prendrà mesures si ho detecta

Xavier Grau
4 min
15 MESOS DEL NOU REGULADOR  José María Marín Quemada presideix la nova CNMC des de l’octubre del 2013.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) té la lupa posada sobre el mercat energètic. Un dels aspectes que té al punt de mira és el rebuig de les companyies al canvi de comercialitzadora, tant en el mercat del gas com en el de l'electricitat. Un rebuig que augmenta per part d'algunes distribuïdores quan el client demana el canvi a una comercialitzadora d'un altre grup empresarial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el tercer trimestre de l'any passat hi va haver 825.228 peticions de canvi de subministrador elèctric per part dels clients, fet que suposa un descens del 4.5% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, mentre que en el cas de gas el nombre de peticions va ser de 199.399, amb una petita alça que no arriba a l'1%.

La CNMC fa menys d'un any que té les competències per analitzar els canvis de comercialitzador en el sector energètic, però en els pocs informes que ha fet ha detectat aquesta situació, la qual cosa ha encès les alarmes. Per això, ja ha advertit que ho seguirà de ben prop, segons han confirmat a l'ARA fonts de l'organisme que presideix José María Marín Quemada.

La darrera anàlisi que ha fet la CNMC correspon al tercer trimestre de l'any 2014. Durant aquest període es van acceptar 767.982 sol·licituds de canvi de comercialitzadora en el sector elèctric i 175.480 en el sector del gas. Això suposa una taxa d'acceptació del 93% en el primer cas i lleugerament per sobre 88% en el segon. O, dit d'una altra manera, un 7% de les peticions de canvi en el sector elèctric no es van acceptar i gairebé el 12% en el del gas. En el cas de l'electricitat el rebuig al canvi puja gairebé un punt respecte al trimestre anterior, mentre que en el cas del gas es manté pràcticament igual.

Les causes del rebuig les té comptades Competència. En el cas de l'electricitat, el motiu més freqüent que al·leguen les distribuïdores és que el NIF o CIF del client que vol el canvi de comercialitzadora no coincideix amb el del contracte existent. Aquest motiu s'argumenta en més del 28% del casos. En algunes empreses el percentatge puja molt més. És el cas de les distribuïdores d'Unión Fenosa (43% del casos), Hidrocantábrico (37%), Iberdrola (29%) i Endesa (25%).

A molta distància, amb un 12,5% del casos, el motiu que s'argumenta per rebutjar el canvi de comercialitzadora és la falta de CIE (certificat d'instal·lació elèctrica) o butlletí de l'instal·lador, que és obligatori en instal·lacions amb més de 20 anys d'antiguitat o d'alta tensió. Destaca el cas de la distribuïdora d'Endesa, que esgrimeix aquest motiu en el 44% de les peticions rebutjades.

En el cas del gas, gairebé la meitat dels canvis que són rebutjats és sota l'argument que no hi ha coherència entre el DNI del contractant i el que consta al registre de punts de subministrament. En algunes empreses, com Madrileña Red de Gas o Naturgas Energía Distribució, supera de llarg el 50%.

La segona causa de rebuig, ja molt per sota, lleugerament per sobre el 13%, és la tramitació com a canvi de comercialitzador amb canvi de titular, quan s'hauria de tramitar com a canvi de comercialitzadora sense canvi de titular. Altres causes són la demanda d'un canvi de comercialitzadora quan s'hauria de demanar un canvi de punt de suministre (gairebé l'11%) o el fet de demanar el canvi de comercialitzadora quan hi ha una sol·licitud prèvia d'una altra companyia (6%).

Analitzats els dos mercats, gas i electricitat, les dades demostren que hi ha més mobilitat o canvi de comercialitzadora entre les empreses que entre els particulars. En el sector elèctric, s'observa una taxa de canvi de comercialitzadora del 2,6% entre els particulars, mentre que puja al 5,2% per les pimes i el 4,4% en el sector industrial. En el cas del gas, la taxa de canvi entre els particulars és del 2,2%, mentre que puja al 4,3% entre les pimes i el 4,7% en el sector industrial.

Liberalització

Competència, en els seus informes, intenta aclarir si els mercats energètics van cap a la liberalització real. Per això es fa un especial seguiment dels clients que deixen les tarifes regulades per passar a les lliures, o a l'inrevés. En el cas de l'electricitat, en el tercer trimestre del 2014 412.083 sol·licituds, que corresponen pràcticament a la meitat del total, van ser per passar d'un comercialitzador de referència a un comercialitzador lliure. I com a mostra de dinamisme del mercat, 364.166 sol·licituds van ser per passar d'un comercialitzador lliure a un altre de també lliure, amb un increment del 14% respecte al mateix període de l'any passat. Això, segons la CNMC, indica que "continua avançant la liberalització del mercat, perquè són clients que ja són al mercat lliure i es mouen per trobar millors ofertes, fet que indica un signe d'augment de la competència".

En el cas del gas, la tendència no és igual. Gairebé el 84% de les peticions de canvi de subministrador són en el mercat lliure, però cau el nombre de peticions per passar d'una comercialitzadora d'últim recurs al mercat lliure. És a dir, un moviment completament invers al que passa en el mercat elèctric. D'aquest tipus de peticions –de tarifa regulada a lliure– se'n van registrar el tercer trimestre 30.701, fet que suposa gairebé el 19% menys que el trimestre anterior i un 24% menys que en el mateix trimestre de l'any anterior.

stats