Efímers 01/09/2012

Guia per anar de verema

Trinitat Gilbert
2 min
Guia per anar de verema

La verema ha començat a corre-cuita, perquè les intenses onades de calor de l'agost l'han avançat. L'explicació és lògica. Quan el cep acaba l'aigua que troba al subsòl, comença a agafar-la del raïm, cosa que pot comportar que el gra es quedi pansit. Abans que passi, cal collir-lo. A principis d'agost, va començar la verema de les varietats chardonnay, pinot noir i moscatell, i des del dilluns 27 d'agost "ja s'ha generalitzat a la resta de varietats de raïm cultivades a tot Catalunya", afirma Joan Santó, viticultor i responsable nacional del sector de la vinya i el vi del sindicat d'Unió de Pagesos.

La previsió d'Unió de Pagesos i també de cellers del Penedès, com Bodegues Torres i Agustí Torelló Mata, és que la verema serà molt sana, perquè justament la meteorologia ha evitat malalties i fongs. Ara bé, "la quantitat serà inferior respecte d'altres anys, segurament un 20% o un 30% menys", continua explicant Joan Santó.

El temps de verema és un dels millors per contemplar la vinya, per comprendre el procés de producció del vi. Les varietats de raïm que produeixen cava es cullen les primeres, per exemple, perquè el cava té un grau alcohòlic molt marcat, que no pot traspassar. Altres poblacions, com Porrera (Priorat), canvien la seva imatge, perquè estan dedicades de ple a veremar, i l'entrar i sortir de tractors dels cellers situats enmig de la població indiquen la tasca incessant.

La literatura sempre s'ha inspirat en aquest temps per narrar històries. Llibres com El llenguatge secret de les flors té la vinya com una de les protagonistes principals, especialment en un estiu literari molt semblant al que ha viscut Catalunya, amb temperatures molt altes, que feia patir perquè el raïm no concentrés excessivament el seu sucre. De fet, els crítics han qualificat el gènere més especialitzat amb el nom enonovel·les .

Al mateix temps, també han proliferat els cellers que han firmat el seu compromís amb el medi ambient, i que han rebut la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Jean Leon ( http://jeanleon.com ) n'és un, que l'ha rebut aquest mateix estiu, tal com confirma Mireia Torres, gerent de Bodegues Torres Jean Leon i Priorat, malgrat que ja feia cinc anys que havien canviat el tipus d'agricultura. "Esclar, cal un temps per adaptar la vinya i per rebre el certificat", justifica Torres.

I la tendència és anar per la via de l'agricultura ecològica, tal com marquen les xifres. Si el 2000 només hi havia 13 cellers, el 2011 n'eren 105, segons explica Pablo Chamorro, autor de la guia de vins ecològics Vinum Nature .

La diferència entre un vi ecològic i el que no ho és està centrat, especialment, en els sulfits. "Un vi ecològic té molt pocs sulfits, no és sulfurós; és un vi més natural", diu Chamorro. Països com els Estats Units tenen prohibida la incorporació de sulfits en els vins.

La proposta d'enoturisme que us fem és passejar per llocs dedicats a la verema i també assistir a les festes dedicades a la collita, que omplen el calendari de setembre. Tot està en marxa perquè uns nous vins entrin al celler.

Descobreix els nostres vins a la botiga de l'ARA

stats