Efímers 27/06/2014

L’‘indie’ se’n va a la muntanya

Els festivals de música independent de petit format proliferen a altes altures i a l’interior de Catalunya

Montserrat Rossell
3 min
L’‘indie’
 Se’n va a la muntanya

BarcelonaUna alternativa sostenible a la massificació en un entorn natural i rural idíl·lic. Una experiència més enllà de la música per viure amb els cinc sentits. És el que ofereixen, entre d’altres, els nous festivals Maldaltura i Púbol en un Núvol, i els recentment nascuts Vallsonora i Era, quatre exemples d’una tendència clarament a l’alça que busca descentralitzar l’oferta i descontextualitzar el format clàssic de festival. Els seus impulsors defensen que hi ha molt estiu fora de la costa. Aposten per la proximitat entre els artistes i el públic i, sobretot, per fer territori. Va obrir la veda el PopArb, la referència de la música independent feta a casa nostra, que des d’ahir bufa les espelmes del 10è aniversari a Arbúcies.

La idea és oferir una programació de qualitat en llocs on, a part dels concerts de festa major, no hi ha gaires oportunitats d’escoltar música en directe, i d’underground encara menys. I, al mateix temps, complementar una oferta turística que, en el cas de les destinacions de muntanya, per exemple, està més enfocada a l’esport, l’aventura i el romànic.

Ara mateix hi ha dos punts calents de la geografia catalana on estan sorgint aquest tipus d’esdeveniments: el Pirineu de Lleida i el Baix Empordà. “Estem exportant el que normalment és una experiència urbana a l’entorn rural”, diu Oriol Guiu, director artístic del Vallsonora d’Àger. Tres amics d’aquest poble de la Noguera pretenen “desenvolupar un territori on hi ha un buit en el terreny cultural” amb una iniciativa sense ànim de lucre, que aquest cap de setmana celebra la segona edició.

Javier Vilarrubias, codirector de l’Era de Llagostera, al Gironès, ha volgut allunyar-se de la fredor dels grans festivals, on s’escolta “música a l’engròs”, i n’ha muntat un de “gurmet” perquè el públic pugui delectar l’oïda, però també la resta dels sentits. La novetat de la segona edició és una jornada amb 12 hores d’electrònica inspirada en les pool parties americanes.

Amb una filosofia similar, a l’agost neix Púbol en un Núvol, un maridatge entre música i gastronomia elaborada amb productes de proximitat en un llogarret del Baix Empordà, on “al marge de turistes que van a veure el castell -un dels vèrtex del triangle dalinià-, no hi passen gaires coses”, explica un dels seus ideòlegs, el cuiner Roger Sobrebals.

Descobrir talents

Tot i que cada festival té la seva personalitat, la majoria coincideixen en una cosa: la proposta artística està centrada a mostrar nous grups de l’escena catalana. “Volem donar a conèixer formacions emergents amb poc reconeixement per l’escàs interès comercial que tenen”, diuen Rubén J. Navarri i Raúl Hinojosa, de l’associació discòfila L’Eix del Mal. Aprofitant que enl Rubén té arrels a Llessui, al juliol organitzen la primera edició del Maldaltura en aquest nucli del terme de Sort que amb prou feines arriba als 150 habitants. 15 anys després del Doctor Music Festival d’Escalarre, el rock tornarà a sonar en directe a l’aire lliure al Pallars Sobirà, però sense estrelles internacionals ni aglomeracions.

Cada estiu acostuma a haver-hi alguna banda de moda dins el circuit alternatiu que tothom vol fitxar. I aquest any és Vàlius, el duet de “ punk de cole de pago ” format per Gerard Segura i Pol Serrahima, dos amics melòmans que els agrada la música “ràpida, senzilla i clara”, a més de cridar. Presenten el seu segon LP, Fam, i prometen que a les altures, els seus crits “seran més bonics i sentits que mai, mai, mai, mai”. El públic, que es prepari per ballar la conga.

stats