Publicitat
Publicitat

Carles Viarnès porta l’esperit de l’Ebre a l’Eufònic Urbà

L’Arts Santa Mònica acull a partir d’avui i fins dissabte la segona edició de l’Eufònic Urbà, la versió barcelonina del Festival d’Arts Sonores i Visuals de les Terres de l’Ebre. A l’estiu, el pianista Carles Viarnès va fer una actuació tan emocionant com misteriosa en una barraca del Delta, a tocar del llac de l’Encanyissada. L’entorn natural va ser el complement perfecte per a la síntesi de piano contemporani i electrònica fràgil de l’autor del disc Urban Tactus. Viarnès traslladarà aquell esperit a l’Arts Santa Mònica, on divendres (20.30 h) establirà un diàleg amb l’artista visual Alba Corral. “Serà una interacció entre la meva música i les imatges de l’Alba. Hem treballat online : jo li enviava els temes i ella feia els visuals amb total llibertat”, explica Viarnès.

Reproduir l’ambient del Delta és impossible i, de fet, no és el propòsit. “L’entorn de l’Ebre és màgic”, reconeix Viarnès, que, a més a més, a l’Eufònic ebrenc va haver de reduir el repertori a només trenta minuts perquè, després de l’actuació, a la barraca s’hi celebrava un casament. Al Santa Mònica la capacitat suggeridora de la música de Viarnès tindrà “un altre registre”, més digital que orgànic, però en qualsevol cas “connectat per l’emoció” amb el que va fer al Delta.

A diferència de l’actuació a l’Eufònic ebrenc, a Barcelona el pianista estrenarà peces noves que mantenen la línia del que va explorar a Urban Tactus, sempre buscant “un equilibri entre una tènue esperança i una certa amargor, perquè a la vida no tot són flors i violes”. I també amb “moments de mala llet refinada”, afegeix.

L’actuació de Viarnès i Corral és només una de les propostes d’un festival que també trasllada a l’entorn urbà experiències com la de Llorenç Barber, que avui farà un concert amb campanes penjades del sostre del claustre del Santa Mònica i manipulades amb cordes lligades al seu cos. La programació de l’Eufònic Urbà és completa amb actuacions de Suicide of Western Culture, Shoeg + Illa, Lina Bautista & Laura Llanel i el performer Jaume Vidal, entre d’altres.

Més continguts de