LITERATURA
Cultura 25/12/2012

Kiko Amat furga en la "indignitat masculina"

A mig camí de l'humor i el drama, la nova novel·la de Kiko Amat -amb el títol Eres el mejor, Cienfuegos- radiografia el final d'una relació de parella al mateix temps que observa la Barcelona dels indignats.

Jordi Nopca
2 min
Kiko Amat situa Eres el mejor, Cienfuegos en la Barcelona indignada del 15-M.

BARCELONA.Kiko Amat ha patit de valent per escriure la seva quarta novel·la. "Amb Rompepistas m'hi vaig estar només sis mesos. La connexió emocional amb el llibre era molt gran: creia que el pròxim el tindria llest en tres mesos... i m'equivocava", explica. El primer entrebanc d' Eres el mejor, Cienfuegos (Anagrama) va ser trobar la veu del protagonista, un periodista de tendències i exnovel·lista que malda per refer la relació amb la seva exdona Eloísa després d'una ruptura poc amistosa. "La pena de Rompepista s era cauteritzable, perquè era una pena adolescent. La de Cienfuegos, que té 41 anys, no és tan fàcil de resoldre", admet l'autor.

Amat no volia explicar el drama emocional i laboral del seu personatge des d'una òptica únicament humorística. Quan ja va tenir el personatge va haver de trobar l'equilibri del to: "No amago la part esperpèntica de Cienfuegos i d'algunes de les situacions de la novel·la, però el component dramàtic també hi és important".

En primer lloc, Cienfuegos representa un has been , algú que ha estat capaç d'escriure una primera novel·la brillant però a qui li ha estat impossible continuar treballant la ficció: "És un tio amb potencial que es va deixar corrompre per les demandes més mercantils, per això treballa en un diari com La Nación , i es dedica als suplements de tendències". L'altra cara del protagonista és la més fosca: Cienfuegos ha perdut la parella després d'haver-li estat infidel -amb constància i promiscuïtat- mentre ella estava embarassada del seu primer fill, el Curtis. " Eres el mejor, Cienfuegos és una novel·la sobre la culpa i sobre la caiguda. Una i altra estan exagerades, però hi són per mostrar la indignitat masculina -admet Kiko Amat-. La ment femenina no té capacitat per a aquestes baixeses, n'estic convençut. Els homes no ens adonem que hem caigut fins que freguem la cara contra els bancs de corall del fons del mar".

Un paisatge convuls

El lector haurà de descobrir si Cienfuegos aconsegueix la redempció d'Eloísa -o és algú altre qui li permet sortir del pou- amb un teló de fons convuls, el de la Barcelona que el moviment indignat va sacsejar l'any 2011. "Als primers esborranys del llibre no hi havia la part de realisme social -diu Amat-. No volia que el meu llibre fos un pamflet, però no podia obviar el que passava als carrers durant aquells dies. El paisatge del moment em mereixia un gran respecte". Tenint en compte que Eres el mejor, Cienfuegos és una novel·la "per riure i plorar", Amat s'ha permès una mica de justícia poètica. Tips de fugir dels Mossos d'Esquadra, els personatges s'hi acaben encarant i els claven una bona pallissa. Per acabar-ho de rematar, entren a la redacció de La Nación i hi calen foc.

stats