Cultura 09/06/2014

Xavier Alcalà •enginyer “Amb els arxius hem rebatut l’administració”

S.m.
2 min
Els arxius han servit per evitar demandes i tragèdies.

BarcelonaEls arxius no només conserven el patrimoni. Són molt útils en judicis i en qualsevol obra nova. “La delegació de l’empresa de treball temporal Adecco a Colòmbia es va estalviar un milió de dòlars en judicis”, explica Dolors Visa, vocal de relacions institucionals de l’Associació d’Arxivers. Adecco va poder aportar documents de contractes i liquidacions que li van permetre rebatre demandes.

Xavier Alcalà, de l’empresa d’enginyeria Ab2, passa molts dies als arxius. “A Barcelona qualsevol negoci, per obrir, necessita que es legalitzi l’activitat. I sempre és molt recomanable buscar els antecedents -explica-. Amb els documents de plànols i projectes antics es pot comprovar si els motius que dóna l’Ajuntament per no deixar construir un equipament o una instal·lació són reals, i se’n poden rebatre els arguments. Amb documentació dels arxius vam poder reconstruir la façana de l’Hotel Casa Fuster de Barcelona tal com era en els orígens, o fer un restaurant en un edifici, quan el consistori de Barcelona ens n’havia denegat el permís”, afegeix.

Hi ha molts casos en què plànols antics han tirat enrere grans projectes urbanístics o negocis molt lucratius. “Fa poc més d’un any, una important empresa dedicada a l’oci barceloní va haver de renunciar a un contracte milionari. Volien cedir un important equipament privat de la ciutat per fer-hi concerts. Per obtenir el permís, el consistori barceloní els va demanar els plànols i ells van respondre que els havien perdut. Els plànols del 1929, però, eren a l’arxiu municipal. I els bombers van denegar el permís, perquè els plànols demostraven que les sortides d’emergències no eren les adequades per a un concert multitudinari. Dos mesos després van morir cinc noies, aixafades per la multitud, al Madrid Arena. Els documents també serveixen per evitar tragèdies”, detalla Visa.

stats