TEATRE
Cultura 11/09/2013

El senyor Sommer tanca el Círcol Maldà

Pep Tosar busca una nova sala a Barcelona per exhibir-hi el seu teatre literari

Laura Serra
3 min
Pep Tosar va donar vida al senyor Sommer per primera vegada fa 20 anys.

Barcelona.Més resignat que trist, més frustrat que enrabiat, Pep Tosar tanca una etapa professional en què ha viscut "els moments més intensos, més emocionants i preciosos" de la seva vida professional. El Círcol Maldà, que ha caminat pel fràgil equilibri de les sales petites, sempre a la frontera dels números vermells, tancarà definitivament el 30 de setembre després de cinc temporades (va obrir l'octubre del 2008). Però no ho farà per culpa de la crisi: "La davallada de públic del 40% que ha patit el sector pràcticament no l'hem notada", deia ahir el director i actor. Tanquen perquè la propietat no els renova el lloguer, tot i que s'ensuma que és probable que s'hi obri una altra sala de teatre diferent aviat.

El seu projecte, en tot cas, busca nova seu. Espera trobar-la en els pròxims dos mesos, amb l'ajut de l'Ajuntament de Barcelona: "Si no és ràpid, el projecte no es podrà mantenir unit i s'esvairà", apunta Tosar. Busca un espai singular i de dimensions reduïdes. I no està disposat a "tornar a fer un miracle" com el que va obrar al Maldà, on van fer reformes per adequar la sala, les oficines i la cabina tècnica. Escenografies, butaques i material tècnic quedaran tancats en un traster a l'espera que trobin l'espai adequat.

Sense deliris de taquilla

El petit Círcol Maldà, amb 70 cadires a platea, va obrir al principi de la crisi i mai va aconseguir el conveni triennal que tenien les altres sales alternatives. Només ha comptat amb un 30% d'ajuts públics del total del pressupost, un percentatge que, a més, ha anat minvant. Tot i això, Tosar considera que el públic ha respost i fins i tot han tingut mecenatge particular privat. Espectacles com Nocturn , Molts records per Ivanov , Tots aquests dois i Somnis de somnis han obtingut ressò públic, bones crítiques i han creat un segell distintiu, un teatre fet a partir de les idees i no dels equilibris econòmics. "La preocupació de l'artista és fer visible al públic una cosa que sents. L'objectiu sempre ha de ser artístic", opina Tosar. Els "deliris de taquilla" no li han fet perdre el son però sí que li preocupa "l'absència de recursos econòmics" i que això condueixi a la "simplificació". En comparació a la vitalitat d'altres ecosistemes teatrals com l'argentí, creu que "el teatre català és un cadàver ambulant".

Pep Tosar va obrir la sala el 2008 perquè ja aleshores veia més fàcil aconseguir finançament per alçar un projecte que no pas trobar espai als principals teatres barcelonins. "Avui ha canviat alguna cosa, però no pas per a bé -afirma-. Hi ha més sales petites que necessiten nodrir-se d'espectacles però totes estan sobrevivint amb pressupostos reduïts. Es fa teatre de manera quasi amateur. I entrar als teatres oficials és igual de difícil, tot i que han canviat algunes persones i potser no els caic tan malament", diu amb sorna.

Comiat a un vell personatge

Qui oficiarà el comiat del Círcol Maldà a partir d'aquest dimecres serà un vell amic de Tosar, el senyor Sommer, el personatge de l'obra de Patrick Süskind que ha acompanyat l'actor pràcticament tota la seva trajectòria. Va interpretar per primera vegada Sa història des senyor Sommer el 1993 a la Fira de Tàrrega -amb un èxit esclatant que li va valer el Premi de la Crítica- i s'ha anat adaptant a aquesta narració d'un home que passa de la joventut a la maduresa en diferents reposicions. Tosar n'ha fet més de 1.000 representacions i ja feia temps que volia enterrar-lo. "Crec que l'obra ja no pot millorar. I prefereixo retirar-lo ara perquè no vull que perdi l'energia que necessita el personatge", justifica. Dos comiats en un. O potser serà un a reveure . Bernhard i Txékhov confien a treure el nas a la nova seu.

stats