Efímers 17/11/2015

El 30% de les detencions de jihadistes a l’Estat són a Barcelona

M.f.f.
1 min
Operació antijihadista dels Mossos a Sabadell.

MadridL’Estat continua alertant que l’entorn metropolità de Barcelona és el principal escenari del terrorisme jihadista a Espanya. Un informe del Reial Institut Elcano recorda que gairebé un terç, un 29,9%, de les detencions al conjunt de l’Estat des del 2013 s’han produït en aquesta demarcació. Un percentatge que no ha variat d’ençà del 1996, mentre que les detencions a Madrid s’han reduït a la meitat i el focus més actiu se centra a Ceuta i Melilla.

El principal canvi des de l’escalada de l’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq és que gairebé la meitat (el 45%) dels detinguts els últims tres anys són ciutadans espanyols. D’aquests, un 40,5% han nascut a l’Estat, cosa que demostra una rotunda “eclosió” del terrorisme jihadista autòcton, segons remarquen els autors de l’estudi, Fernando Reinares i Carola García-Calvo. L’altre tret diferencial és que els jihadistes són cada vegada més joves i hi ha més dones -d’un total de 120 detinguts, 101 són homes i 19 dones, la majoria d’entre 15 i 19 anys.

Rajoy evita parlar de guerra

Des de Turquia, el president espanyol, Mariano Rajoy, va voler posar ahir l’accent “en el que funciona bé”, com el més d’un centenar de detencions de jihadistes a l’Estat. A més, el cap de l’executiu central va evitar parlar de declarar la guerra a l’ISIS, com ha fet François Hollande, i va tornar a reclamar un “acord internacional” per Síria.

stats