03/07/2015

Deu diputats d’Unió faran visible el divorci amb CDC

2 min
Roger Montañola exercirà en la pràctica com a portaveu d’Unió al Parlament.

BarcelonaEl reglament del Parlament permet la creació de subgrups únicament en el si del grup mixt. La fórmula va establir-se arran de les eleccions del 2010, per evitar als quatre diputats de Solidaritat Catalana per la Independència i als tres de Ciutadans haver de conviure al mixt sense cap envà de separació. És el mateix que han acordat fer CDC i Unió al Congrés i al Senat, però no poden copiar l’esquema al Parlament. Aquesta setmana, Jordi Turull (CDC) i Roger Montañola (Unió) han negociat la manera de visualitzar el trencament de CiU en els dos últims plens abans que Artur Mas dissolgui la cambra per convocar les eleccions del 27 de setembre. Ahir van parlar novament i, segons fonts de la negociació, persisteixen certs desacords sobre com concedir veu pròpia a Unió sense trencar el grup que continua compartint amb CDC.

Els democristians proposaven dividir-se amb CDC els torns d’intervenció de CiU en el debat de cada llei encara que coincideixin en el vot. Fins i tot plantejaven que Montañola -que s’erigirà en el portaveu d’Unió a la cambra- prengui la paraula dimarts que ve per replicar a Mas, que compareixerà per explicar la remodelació del Govern, però Convergència descarta cedir-li part del temps que li correspondrà a Turull com a president de grup.

El que és segur és que els deu diputats oficialistes d’Unió -Joana Ortega, Josep Maria Pelegrí, Toni Font, Benet Maimí, Marta Llorens, Xavier Dilmé, Joan Maria Sardà, Cristina Bosch, Anna Solé i Montañola- s’asseuran agrupats per simbolitzar el seu perfil propi. Montañola exercirà com a cap d’aquest grup informal, marcarà amb el dit el posicionament dels deu diputats a cada votació d’una llei i utilitzarà la sala de premsa del Parlament per posar encara més en relleu aquesta veu pròpia. No els secundaran els sis diputats d’Unió crítics amb la cúpula, que faran costat a CDC. I, mentrestant, el trencament continua cobrant-se baixes al Govern: ahir va dimitir el delegat a Madrid, Josep Maria Bosch, nom de confiança de Josep Antoni Duran i Lleida.

stats