ENERGIA
Economia 04/06/2014

Brufau guanya la batalla i Pemex comença a sortir de Repsol

Xavier Grau
2 min

BarcelonaFinalment el president de Repsol, Antoni Brufau, s’ha tret el que a l’última junta d’accionistes va qualificar de “pedra a la sabata”. Pemex, el soci mexicà de Repsol i amb qui Brufau mantenia una guerra oberta, va començar ahir la seva retirada de la companyia petroliera, en treure al mercat un 7,86% del capital (104 milions d’accions), que al preu del tancament de la borsa d’ahir tenia un valor de 2.171 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pemex tenia un 9,4% de Repsol. Així, quan acabi aquesta col·locació, es quedarà amb un 1,6% del capital. La companyia mexicana va notificar ahir, un cop tancat el mercat, que havia encarregat a Citigroup i Deutsche Bank la col·locació accelerada d’aquest paquet del 7,86% a inversors qualificats. L’acció de Repsol al tancament de la borsa ahir cotitzava a 20,865 euros, després de caure un 0,19%. Per tant, el paquet posat a la venda valdria a preu de mercat més de 2.170 milions. La cúpula de Repsol tenia unes relacions més que complicades amb Pemex, que s’havia convertit en un soci incòmode des que el 2011 es va aliar amb Sacyr. Quan Luis del Rivero va deixar la presidència de Sacyr, les relacions entre la cúpula de Repsol i la constructora es van normalitzar.

En canvi, les relacions entre la cúpula de Repsol i Pemex es van anar degradant. De fet, la mexicana va arribar a votar en contra de les propostes del president de Repsol, Antoni Brufau, en algun consell d’administració, i a l’última junta d’accionistes també va votar en contra de la direcció, que va proposar blindar els negocis de la petroliera espanyola perquè no fossin segregables. Fonts de Repsol han explicat més d’un cop que la petroliera no es pot desfer de part dels seus negocis nuclears, mentre que Pemex aspirava a una segregació per fer-se forta en el negoci d’exploració, ja que necessita la tecnologia de l’espanyola per treure més profit de les seves reserves al golf de Mèxic.

No obstant, el president de Repsol va cedir a una de les pretensions de Pemex, que era el nomenament d’un conseller delegat. A la mexicana, però, no li va agradar que l’elegit fos l’expolític Josu Jon Imaz.

Ingressos de l’Argentina

Antoni Brufau ha aconseguit els últims mesos portar la companyia petroliera on volia. Va treure profit de l’expropiació d’YPF pel govern argentí. Amb els bons argentins que va rebre, i que va col·locar ràpidament al mercat, i la venda de la participació que li quedava, la companyia va fer més de 6.300 milions d’euros de calaix.

Aquesta entrada de diners va permetre a Repsol anunciar un dividend extraordinari de 1.324 milions d’euros, pràcticament un euro per acció, i a la vegada reforçar el seu balanç, cosa que s’ha traduït en una millora de ràting. Amb els diners que han entrat a la caixa, a més, la companyia podria portar a terme alguna operació corporativa per guanyar volum i créixer.

stats