CLIENTS DE LA BANCA
Economia 09/05/2013

Brussel·les vol que els bancs cobrin menys comissions

Mantenir un compte corrent en un banc espanyol costa fins a 200 euros a l'any

Raquel Correa
2 min

Brussel·lesDespeses per mantenir el compte, comissions per fer una transferència i recàrrecs quan hi ha un descobert. Al cap de l'any, un ciutadà espanyol paga gairebé 200 euros per mantenir un compte corrent al banc. El preu més alt de la Unió Europea, només superat per Itàlia, i molt lluny dels 50 euros que costa guardar els diners al banc en països com Holanda o Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ho certifica un estudi elaborat per la Comissió Europea, que ahir va presentar una directiva que obligarà els bancs -fins ara molt opacs- a ser més transparents pel que fa a les comissions de manteniment que cobren als clients. L'objectiu: que la comparació de costos entre diverses entitats forci una baixada dels preus. Una rebaixa imprescindible, ja que, avui, tenir un compte al banc ja no és una elecció, sinó que s'ha convertit en una necessitat. "Sense compte bancari, un ciutadà no pot pagar els impostos, comprar en línia, rebre el sou o pagar les factures del telèfon o la llum: no tenir-ne complica i encareix la vida", va alertar ahir el comissari de Mercat Interior, Michel Barnier.

Eines per comparar preus

Per augmentar la transparència, Brussel·les proposa una llista d'eines concretes. D'una banda, la directiva preveu que els bancs hagin d'oferir a un nou client un document -estandarditzat, per facilitar la comparació entre diverses entitats- que detalli les tarifes de les 20 comissions més habituals que se li cobraran si acaba obrint un compte en aquella entitat. El banc també haurà d'enviar al client, al cap de l'any, una factura que llisti totes les comissions que se li han cobrat.

D'altra banda, la legislació exigeix que cada estat creï una pàgina web independent que reculli la informació sobre les comissions de tots els bancs, per facilitar-ne la comparació. A més, la norma obligarà les entitats financeres a facilitar que un client traslladi el seu compte a un altre banc en un termini màxim de 15 dies, i sense cap cost.

L'objectiu de la norma de Brussel·les -que Barnier espera que estigui aprovada abans de tancar l'any, després de ser ratificada pels ministres d'Economia dels 27 i pel Parlament Europeu- és garantir que qualsevol persona, independentment dels diners que tingui, pugui obrir un compte bancari. "Avui hi ha 59 milions d'europeus que no tenen cap compte, i a més de 2,5 milions de ciutadans se'ls ha negat perquè no tenien prou diners o perquè eren estudiants. És una situació inacceptable", va lamentar Barnier. Per això proposa, a més, crear un compte base que garanteixi serveis mínims, com pagar els rebuts de l'electricitat.

Barclays, el més car

Precisament ahir, Facua, una associació de defensa dels drets dels consumidors, va publicar un estudi comparatiu sobre les comissions que cobren 12 bancs espanyols per tenir un compte: una mitjana de 145,82 euros. Barclays és l'entitat que cobra més comissions, 200 euros, incloent-hi 72 euros anuals de manteniment -pels 60 que cobra el Banc Sabadell o la gratuïtat d'ING Direct- i 18 euros quan el compte es queda en números vermells.

L'associació alerta, a més, que cada vegada hi ha més usuaris que es queixen perquè els cobren una comissió quan ingressen diners en efectiu al compte d'algú altre. En concret, La Caixa cobra dos euros per fer un ingrés en finestreta i el Banc Sabadell 1,5 euros si el pagament és al compte d'una empresa. "Una pràctica que el Banc d'Espanya ja va criticar per abusiva", asseguren.

stats