BANCA
Economia 07/11/2013

Detinguts per frau cinc exdirectius de la CAM

L'Audiència Nacional ordena els primers arrestos de banquers des del començament de la crisi

i
Toni Garganté
3 min
ALTRES TEMPS, ALTRES SENSACIONS  Una imatge d'arxiu de l'ex director general de la CAM Roberto López Abad,  el desembre del 2007, poc abans que esclatés la bombolla immobiliària i es fessin públics els suposats negocis fraudulents de l'entitat financera al Carib.

Barcelona.La Guàrdia Civil va detenir ahir cinc exdirectius de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) per presumptes cobraments de comissions en la compra irregular de diversos actius al Carib en temps de la bombolla immobiliària. El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez va ordenar l'arrest del que va ser director general de l'entitat alacantina Roberto López Abad, l'exresponsable de projectes immobiliaris Daniel Gil Mallebrera i l'exdirector de la divisió internacional i negoci hoteler César Veliz.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hi va haver dos detinguts més, el nom dels quals no es va revelar, en les quatre operacions a València i en una cinquena a Madrid. El jutge prendrà avui mateix declaració als detinguts. Les detencions es van produir després que el jutge ordenés el registre d'un despatx d'advocats a València, un altre a Alacant i una oficina a Mallorca, segons informa Europa Press citant fonts jurídiques. Es tracta dels primers arrestos d'exresponsables en la gestió de caixes d'estalvi en el marc de la crisi del sistema financer espanyol. Aquest estiu només hi ha hagut el precedent del pas per la presó de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, ordenada com a mesura preventiva després que declarés. Blesa, però, va sortir en llibertat i fins i tot el jutge d'instrucció, Elpidio José Silva, en va sortir escaldat en ser imputat per un presumpte delicte de prevaricació.

Fiança solidària

En el passat, el magistrat Javier Gómez Bermúdez també havia imputat per suposades irregularitats en la gestió de la CAM l'exdirectora general María Dolores Amorós (el Tribunal Suprem va declarar nul·la la indemnització de 10 milions d'euros que reclamava), l'expresident de la CAM Modesto Crespo i els exdirectors de recursos i planificació Vicente Soriano i Teófilo Sogorb. El mateix jutge els va imposar al juny una fiança solidària de 35 milions en considerar que coneixien la situació patrimonial de la CAM i no van fer pràcticament res per evitar-ne la fallida final.

L'entitat va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el 23 de juliol del 2011, i l'Estat va injectar-hi 2.800 milions després que afloressin unes pèrdues de 1.136 milions. El 8 de desembre del mateix any, el Sabadell va resultar guanyador de la subhasta de reprivatització de l'entitat, que va comptar amb un esquema de protecció d'actius (EPA) que protegeix el Sabadell de pèrdues futures.

Comissions

Segons la querella, interposada per l'Estat, els imputats detinguts ahir van obtenir "un benefici personal" amb la compra de tres hotels (Caracol, Riviera Maya i Gala) i dues parcel·les (Playacar) a Mèxic, i d'un solar a Bávaro, a la República Dominicana. En alguns d'aquests casos, es van pagar "comissions d'impossible justificació econòmica", argumenta la querella.

Els exdirectius van utilitzar aquestes operacions per a "la transferència de fons" no justificats des de la CAM a la societat denominada Valfensal. Aquesta companyia estava participada en un 70% per dos empresaris alacantins molt vinculats a López Abad, i la resta per la filial de la caixa Tenedora de Inversiones i Participaciones (TI), que va ser utilitzada per l'exdirector general i Daniel Gil com "una zona opaca de gestió al marge dels mecanismes habituals de la CAM".

Gairebé 150 imputats en vuit caixes d'estalvis

CatalunyaCaixa

Fins a 54 imputats han de passar pel jutjat. Són tots els membres del primer consell d'administració de l'entitat fusionada, per presumptes sobresous il·legals.

Caixa Penedès

L'ex director general Ricard Pagès i tres ex alts càrrecs van declarar per haver pactat pensions "desproporcionades" d'amagat de l'entitat.

Bankia

En aquest cas, uns 30 exconsellers de l'entitat i de la seva matriu BFA també han passat per l'Audiència Nacional. Totes aquestes situacions responen a procediments judicials de gestió, sense comptar amb la munió de denúncies de particulars i associacions per la suposada venda irregular de preferents.

stats