Economia 11/05/2012

L'Estat es converteix de nou en l'accionista principal d'Iberia

L'exmonopoli estatal, molt crític amb el suport de la Generalitat a Spanair, tindrà a l'Estat com a primer accionista destacat, amb un 9,03% del capital. Caja Madrid va rescatar Iberia el 2007.

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONA.Un dels efectes col·laterals de la nacionalització de Bankia (BFA) és que l'Estat passarà a ser un altre cop el primer accionista d'International Airlines Group (IAG), el resultat de la fusió d'Iberia i British Airways. De fet, el govern espanyol no ha deixat mai de ser accionista de l'exmonopoli aeri espanyol, ja que en controla encara un 2,71% a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però ara sumarà el 6,32% que BFA controla a IAG, i se situarà com a primer accionista destacat, amb un 9,03%, al davant de Templeton Global (5,01), Black Rock (4,93%) i Schroders (3,19%).

Es dóna la circumstància que Iberia va ser molt crítica amb el suport de la Generalitat a Spanair (el Govern va injectar 140 milions d'euros a la companyia aèria catalana), que va acabar tancant el 27 de gener després que les negociacions de venda amb Qatar Airways fracassessin. Des de CiU van apuntar com un dels detonants que van forçar el tancament de Spanair la denúncia a l'autoritat europea de Competència feta per la patronal de les aerolínies de baix cost Elfaa, que té com a soci de referència a Espanya Vueling, participada per Iberia en un 46%. Elfaa denunciava Spanair en considerar que havia rebut ajudes de l'Estat.

Entre el 1991 i el 1999, abans de la seva privatització, Iberia va rebre aportacions estatals per valor de 1.362 milions d'euros. El ministre que va culminar aquell procés va ser Josep Piqué, actual president de Vueling. El 2007 Iberia podria haver passat a mans estrangeres -estava en venda i l'oferta més ben posicionada era la del fons nord-americà TPG- si no hagués estat pel rescat de la Comunitat de Madrid a través de Caja Madrid. La caixa d'estalvis va elevar la seva participació a Iberia del 10% al 23%, i va sumar una inversió de 755 milions d'euros des del 1999. A més, l'entitat finança Iberia per valor de 372 milions.

Els plans del nou president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, inclourien desprendre's d'oficines i vendre participacions industrials com les d'Iberia, Indra (20%), Mapfre (14,99%), Mecalux (10,48%), NH Hoteles (9,22%) i Iberdrola (5,4%).

stats