ENERGIA
Economia 26/07/2012

Soria ultima l'esperada reforma energètica

Joan Faus
2 min
La reforma afectarà la central nuclear d'Ascó.

MADRIDLa història es repeteix. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va tornar a insistir ahir que l'esperada reforma energètica està a punt de ser presentada. "Serà en tot cas molt aviat", va assegurar en una entrevista a la cadena Cope. No és el primer cop que ho diu però tot sembla indicar que aquesta vegada serà la definitiva i la reforma es presentarà en el consell de ministres de demà. De fet, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va avançar la setmana passada que la nova normativa seria analitzada avui a la comissió delegada d'assumptes econòmics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Soria va atribuir el retard a les converses amb el ministeri d'Hisenda sobre les "mesures impositives" que inclourà la reforma. Des del sector es comenta que el ministre d'Energia va presentar una proposta al titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ell la va rebutjar i ara l'ha rectificat. Soria va negar qualsevol divergència però sí que va admetre que la reforma és d'una "complexitat extraordinària" i que la part corresponent al ministeri d'Indústria "està pràcticament ultimada".

El ministre va explicar, sense entrar en gaires detalls, que la modificació es basarà en "dos pilars fonamentals": la garantia del subministrament i la seva sostenibilitat. De les seves declaracions es van poder extreure alguns indicis. Per exemple, va tornar a advocar per "abaixar el nivell de les primes" a les renovables cap a paràmetres de "rendibilitat raonable". Al gener, l'executiu va suspendre les subvencions a la nova capacitat de renovables però el sector tem que ara es tallin les primes fixades. De fet, algunes associacions han advertit recentment que fer aquest pas podria generar una allau de demandes judicials per part d'inversors nord-americans.

"Si el cost de la tecnologia està a un nivell molt elevat i les primes estan al mateix nivell, una baixada en el cost lògicament també ha de provocar una baixada de les primes", va dir Soria, que va garantir, però, el compliment dels objectius europeus d'integració de renovables.

Més impostos per al sector

El ministre ja va avançar fa unes setmanes que la reforma establirà un impost per a les fonts de generació -renovables, no renovables o convencionals- i fixarà, addicionalment, una taxa a la generació d'energia nuclear i hidràulica. L'objectiu principal és acabar amb la "xacra" del dèficit de tarifa amb un repartiment d'aportacions per part de l'Estat, els consumidors (en el rebut de la llum) i les companyies. Segons va dir Soria cada any la diferència entre el que el sistema cobra i el que ingressa és de 6.500 milions d'euros. Aquest dèficit suma actualment 24.000 milions, però segons el ministre si no se soluciona serà en quatre anys de 50.000 milions, amb un possible risc de contagi al dèficit públic. "No acabar amb aquest problema seria una enorme irresponsabilitat", va subratllar ahir.

La patronal Unesa està en peu de guerra des que el ministre va avançar les línies mestres de la reforma. El lobi elèctric demana ampliar un any més el sostre del dèficit de tarifa i que la modificació sigui "sensata". El desenllaç, aviat.

stats