SISTEMA DE PENSIONS
Economia 02/11/2012

La jubilació anticipada s'endureix

El govern espanyol fa ferma la proposta d'endarrerir l'edat de jubilació anticipada a Espanya i endurir-ne les condicions pròximament. També vol debatre si els funcionaris poden jubilar-se abans d'hora.

Elena Freixa
2 min
BÁÑEZ I LES PENSIONS
 La ministra d'Ocupació  i Seguretat Social, Fátima Báñez, al Congrés amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

BARCELONALa despesa en pensions s'ha convertit en el principal maldecap del sistema de la Seguretat Social, abocat a un dèficit de més de 10.000 milions aquest any. Per pal·liar l'augment dels costos, el govern espanyol s'ha proposat atacar un dels fronts que carrega el sistema abans d'hora: les jubilacions anticipades parcials abans de l'edat legal vigent, els 65 anys. La recepta que proposa l'executiu, i que ja s'ha fet arribar a agents socials i grups parlamentaris, es concreta a retardar l'edat mínima perquè els treballadors accedeixin a la jubilació anticipada, exigir més anys cotitzats i fins i tot modificar els coeficients per calcular la pensió de manera que se'n desincentivi l'ús.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot plegat suposa reobrir un debat abans que ni tan sols s'hagi aplicat el que preveu la reforma de les pensions feta el 2011 i que entrarà en vigor l'1 de gener del 2013. El text fixa que a partir de l'any que ve l'edat mínima de la jubilació anticipada estarà entre els 61 i els 63 anys, depenent de si és voluntària o fruit d'un acomiadament, i caldrà acreditar un mínim de 33 anys cotitzats en comptes dels 30 anys d'ara. Són canvis que formen part de la reforma consensuada només fa un any i en què també s'endarreria l'edat de jubilació legal a Espanya, que passarà progressivament dels 65 anys actuals als 67 anys l'any 2027.

La situació a les arques de la Seguretat Social, però, és més extrema del que es preveia aleshores (hi ha menys ingressos perquè la crisi fa caure el nombre de cotitzants mentre la bossa de pensionistes no para de créixer) i el govern espanyol vol mirar d'estalviar-se el cost addicional d'haver d'anticipar pensions. En el document del ministeri d'Ocupació, al qual ha tingut accés l'ARA, no es menciona la nova edat que proposa el PP per accedir a la jubilació anticipada o parcial. En tot cas, diu, es vol acostar al màxim l'edat real de jubilació actual a Espanya (63,47 anys) a l'edat legal (els 65 anys, ara per ara).

Entre altres punts, el text obre la porta a "valorar" si la jubilació anticipada per voluntat del treballador s'ha d'estendre també o no als empleats públics "tenint en compte el cost que suposa per a la Seguretat Social anticipar els pagaments".

El 50% es jubilen prematurament

Les propostes que es discutiran a partir de dijous que ve a la mesa del Pacte de Toledo van acompanyades d'un informe del ministeri en què s'exposa que el 2011 el 50,6% de les 198.600 pensions de jubilació van ser anticipades.

Al document també s'especifica que les anticipades surten més cares al sistema, ja que de mitjana el pensionista rep 1.344,42 euros mensuals, mentre que la pensió mitjana en els casos de jubilació als 65 anys és de 1.159,58 euros.

stats