Publicitat
Publicitat

ALIMENTACIÓ

El patriarca de Damm amagava que tenia un 10,5% de l’empresa

La família Carceller controla un 42% de la cervesera catalana

Demetrio Carceller Coll, pare de l’actual president de Damm, ha reconegut que té una participació del 10,5% en l’empresa cervesera. La notificació que ha fet arribar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) implica fer aflorar una participació de 328.777 accions valorades en prop d’1,5 milions d’euros, segons va publicar ahir l’agència Europa Press. Als registres de la CNMV hi consta que Carceller va fer arribar aquesta informació el 4 d’agost, 16 anys després que aquest organisme fixés l’obligatorietat de dipositar aquestes dades. Fins ara, el que constava era la participació inicial del 5,1% que tenia en el seu poder Carceller Coll l’any 1995 i que ara ha actualitzat.

La notificació de Carceller arriba després que al gener la mateixa CNMV destapés que el patriarca dels Carceller estava darrere de la societat Seegrund, que és des de fa deu anys el tercer accionista de Damm, amb un 13,95%. L’entramat és més enrevessat: Seegrund està participada per Japan Investments, una societat amb seu a Xipre de la qual és propietari Carceller Coll juntament amb la seva dona, Carmen Arce Ochoa.

El descobriment per part de la CNMV que Carceller pare era propietari de Seegrund suposa la constatació que la família Carceller, per una via o altra, controla el 42% de Damm. Ho fa a través de la ja mencionada Seegrund i de la petroliera canària Disa, que és el primer accionista, amb un 27,9% de participació. El principal accionista de Disa és l’actual president de Damm, Demetrio Carceller Arce, que també té a títol personal un 0,687% del grup cerveser.

Aquest 42% supera la participació mínima del 30% que obliga a llançar una oferta pública d’adquisició (opa) a les empreses cotitzades. Segons analistes citats per Europa Press aquest poder obliga els Carceller a presentar l’opa, una possibilitat sobre la qual s’especula des de fa temps, però que el mateix president de Damm va descartar aprofitant la presentació de resultats al juny. “La CNMV no ha dit res, no hi ha res”, va dir als periodistes. L’empresa defensa que Carceller pare és un accionista més de Damm i que la seva participació no s’ha de sumar a la que té el seu fill només perquè hi hagi llaços familiars. Asseguren que el patriarca de la família no té poder sobre la companyia Damm.

La clau és si es considera que tots dos, pare i fill, són accionistes vinculats, la qual cosa implicaria forçosament que l’opa s’acabés presentant, ja que la CNMV l’acabarà sol·licitant a l’empresa com fins ara li ha sol·licitat que aclarís la participació de Carceller Coll. Altres juristes, però, creuen que l’obligatorietat no pot entendre’s de manera automàtica només pel fet que hi hagi vincles familiars.

El judici pendent

Els béns i participacions del patriarca de Damm i del seu fill i actual president han sigut investigats per l’Audiència Nacional i tenen pendent un judici per delictes contra la hisenda pública i el blanqueig de capital. El Tribunal Suprem va resoldre a principis de juliol que Demetrio fill no es lliurarà finalment de ser jutjat, ja que hi ha indicis que va col·laborar amb el seu pare.

Carceller Coll haurà de respondre de tretze delictes contra la hisenda pública i un de blanqueig de capital que li poden costar 48 anys de presó. El seu fill s’enfronta a una condemna de catorze anys com a presumpte col·laborador en quatre delictes de frau i blanqueig.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT