Esports 23/08/2013

Els nous reptes de Laia Sanz

Després de 12 títols de trial, la catalana se centra ara en l'enduro i el Dakar

Nuria García
3 min

BarcelonaDesprés d'haver dominat el món del trial femení durant gairebé tretze anys consecutius (només el 2007 es va quedar sense guanyar el Mundial) i d'haver-se convertit en el primer i únic pilot que aconsegueix guanyar el triplet en un any -Mundial de trial, Mundial d'enduro i Dakar-, Laia Sanz ha decidit buscar nous reptes. L'estrena al Mundial d'enduro l'any 2010 per preparar la seva primera participació al Dakar, el que era el seu somni des de feia anys, va marcar un abans i un després. I ara, un cop descoberts els X Games, Laia Sanz ha trobat un nou i emocionant escenari.

"Després de tants anys centrada només en el trial, està clar que amb el Dakar i els X Games se m'obre un nou món a llarg termini. Sempre són motivacions noves", diu Laia Sanz, que per poder fer front al Mundial d'enduro, als X Games i preparar-se bé per al Dakar ha hagut d'abandonar una mica el trial. "Estic trista per no haver pogut fer trial aquest any per culpa dels calendaris, ho enyoro moltíssim", assegura la pilot de Corbera de Llobregat. I és que la Federació Internacional de Motociclisme (FIM) ha fet que moltes dates dels calendaris dels dos mundials coincideixin. "Fins ara han coincidit dos caps de setmana amb enduro i trial, ha sigut una notícia dolenta per a mi", explica Sanz, que recorda que l'any passat sí que va poder participar en totes les proves: "Aquest any està sent impossible, els calendaris són incompatibles".

I amb la coincidència de les curses, Laia Sanz ha decidit apostar per l'enduro. "Era més fàcil, perquè l'enduro és més compatible amb els X Games i el Dakar pel tipus de moto i també pel tipus d'entrenament", argumenta, però ràpidament afegeix: "No és que hagi decidit deixar el trial ni que m'agradi més l'enduro que el trial. De fet, se'm faria molt difícil dir quina de les dues especialitats m'agrada més, perquè el trial m'ho ha donat tot".

Entrenaments diferents

El trial i l'enduro són dues disciplines diferents i ni la preparació física ni els entrenaments s'assemblen. "És superdifícil fer tantes coses o fer-les bé. El trial necessita moltes hores de dedicació i la preparació física és completament diferent de la de l'enduro", explica Laia Sanz, que explica que, a més, necessita descansar. "Pel cos tampoc és bo fer tantes coses i no aturar-se mai, ja que és tan important l'entrenament com el descans per evitar lesions i per la part psicològica", afegeix la pilot.

I parla amb experiència: la temporada passada, que gairebé no va poder descansar cap dia, Laia Sanz va patir per recuperar-se d'una lesió al peu. La catalana va lesionar-se durant el Gran Premi d'Itàlia a principis de juliol i, després de ser operada d'urgència a Itàlia i altre cop a Barcelona, va intentar perdre's el mínim possible. Després de proclamar-se campiona del món d'enduro va acabar patint per arribar al Dakar (al gener) plenament recuperada.

Els èxits als X Games

Aquesta temporada Laia Sanz ha descobert els X Games. La primera prova en què va participar va ser al Brasil, a Foz d'Iguaçú, i la sorpresa va ser que la catalana va penjar-se la medalla d'or. "No m'esperava ni de bon tros que tot anés tan bé. Sabia que les americanes són fortes i hi anava amb la incertesa de no saber com em trobaria. Però des que vaig guanyar allà vaig veure que puc estar al davant, tot i que he de treballar per millorar en alguns punts en què elles són millors: la sortida i els salts", diu, exigent.

De fet, els X Games de Barcelona van fer que la pilot de Corbera hagués de fer doblet, ja que coincidien amb l'enduro de Portugal. Divendres a Portugal, dissabte a Barcelona i diumenge altre cop a Portugal. Resultat? Triomf a Portugal i or a Barcelona. Laia Sanz ha iniciat els seus nous reptes de manera brillant.

stats