AJUNTAMENTS EL NOU ESCENARI
Ara Premium 14/06/2015

Ada Colau: “Feu-nos fora si no fem el que hem dit”

Colau promet “coratge” i demana a la ciutadania que vigili el seu nou govern a Barcelona

M. Ortega / N. Martínez
3 min
Ada Colau es va convertir ahir en la primera dona que encapçala l’Ajuntament de Barcelona. A la foto, aixecant la vara d’alcalde.

BarcelonaCoratge. Aquesta va ser, possiblement, la gran promesa que va llançar ahir Ada Colau, ja alcaldessa de Barcelona. “Ha arribat l’hora de passar de les paraules als fets valents”, va insistir per deixar clar que qui jutjarà si n’han posat prou, de coratge, serà la ciutadania. “Feu-nos fora si no fem el que hem dit que faríem”, va demanar en un acte d’investidura que, per primer cop, es va retransmetre en directe en una pantalla gegant a la plaça de Sant Jaume. Els crits dels assistents van retronar, durant tota la -llarguíssima- sessió, a l’interior del Saló de Cent de l’Ajuntament. Aplaudiments i càntics de “ Sí se puede ” per donar suport a Colau, i xiulets i protestes quan, per exemple, els regidors votaven com a alcalde per un candidat que no era ella. La cap de files de Barcelona en Comú es va erigir com a alcaldessa en primera volta, com estava previst, gràcies al suport d’ERC, el PSC i d’un regidor de la CUP. L’han precedit fins a 118 alcaldes, però ella es va convertir ahir en la primera dona que rep la vara d’alcalde a Barcelona. I va omplir el seu discurs de lluites en femení. De records a activistes com Emília Llorca, de la Barceloneta.

En una intervenció, a estones emocionada quan recordava batalles com la dels molts Davids que han vençut Goliats a la PAH -“He vist com gent, que semblava minúscula, s’aixecava del no-res i vencia”-, Colau va reconèixer que el repte que el seu govern té al davant és majúscul. “No som ingenus i sabem que no serà fàcil”, va dir per remarcar que “no es podrà fer tot el primer dia” i que s’enfronten a “poders fortament consolidats a la ciutat”. En to conciliador, va deixar enrere la crispació de la campanya i va correspondre a l’oferiment de mà estesa del ja cap de l’oposició, Xavier Trias, que ahir presentava CiU com una “alternativa sòlida de govern”.

Els primers canvis de l’era Colau, que ahir ja concretava que espera que mesures com els sous “no excessius” per als regidors i la limitació de mandats s’aprovin per unanimitat, van ser els gestos. La posada en escena. D’entrada, van optar per no posar les luxoses catifes vermelles i per omplir el Saló de Cent de representants de la societat civil, situats al mateix nivell que els polítics de rang més alt. L’activista antifranquista Maria Salvo, per exemple, va seguir la investidura a primera fila.

La sacsejada política a Barcelona, a més, es tradueix en la irrupció de dues noves forces, Ciutadans i la CUP, que ahir debutaven al consistori i que ja van deixar clar, per contingut i posada en escena, que els pròxims plens seran moguts. L’oposició va coincidir ahir en el fair play, a oferir-se en el diàleg i, al mateix temps, a fiscalitzar l’actuació del govern. Jaume Collboni (PSC) va dir que han donat a Colau un vot de confiança però no “un xec en blanc” i Alfred Bosch (ERC) va desitjar que es convertís en “la primera alcaldessa de la capital de la República de Catalunya”. Els republicans, de fet, ja van prometre el càrrec comprometent-se a treballar per la República Catalana. I els regidors de la CUP, que no es van posar la banda, ho van fer deixant clar que lluitaran per la independència, el socialisme i feminisme.Colau va tancar l’acte entre la seva gent, a peu de plaça. “Gràcies per fer-ho possible, no ens deixeu sols, vigileu-nos”, els va demanar i va reiterar la idea que ara qui mana és la ciutadania.

stats